Насловна РАЗНО
224

Протест узгајивача свиња

Незадовољни откупном ценом, узгајивачи свиња из Мачве и Војводине окупили су се у Богатићу. Између осталог, траже да се потпуно забрани увоз свињског меса. На протест је дошао и министар пољопривреде, обећао да ће бити размотрено увођење додатних такси за увоз и, као трајније решење, најавио усвајање Закона о уређењу тржишта пољопривредних производа.

У оборима има стотину свиња, четвртина су крмаче.

Јанко има 25 година, одлучио је да остане на имању у Белотићу, и да живи од пољопривреде, али не зна како кад са ценом од 130 динара у откупу, већ 10 месеци у свињарству збира губитке.

„Сто педесет динара – то је да будеш на некој нули, можда чак и у неком губитку, а 170, 180 је већ нека цена да може да се заради. Ја планирам проширење погодио сам са мајстором прасилиште да радим ако овако настави питање је шта ће бити“, рекао је Јанко Ракић из Белотића.

У Мачви се 70 одсто домаћинстава бави сточарством, половина гоји свиње. У Србији 200.000 газдинстава годишње утови око два и по милиона грла. Сви имају исти проблем – неисплативост посла.

„Све је поскупело, наши улози су се увећали за 50 одсто, а цена откупних свиња се смањила“, рекао је Никола Поповић из Стејановаца.

Свестан је проблема ресорни министар. Дочекан звиздуцима, саслушан у образложењима, испраћен бројним питањима.

„Да се уведу прелемани на увоз смрзнутог меса и меса које је механички откошћено. Следећи предлог је обележавање нашег меса у маркетима, да се зна које је месо од животиња које је увезено, које су јеле генетски модификовану храну и да се зна порекло, које је месо из Србије“, рекао је Мирко Ђукић, председник Удружење крмачара Србије.

Део проблема требало би, каже, министар да буде решен усвајањем Закона о регулисању тржишта пољопривредним производима.

„У четвртак ће бити на седници Владе, између осталог, доношење посебног правилника за обележавање српског меса у свакој продавници. Ако има свеже месо, мораће да стоји српска заставица да је то произведено од хране из Србије“, рекао је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

На основу закона, додао је министар, држава ће моћи да интервенише када дође до поремећаја на тржишту.

„Управа за аграрна плаћања, као што сад интервенише и даје субвенције, исто тако ћемо имати могућност да када цена коштања падне испод производне цене, интервенишемо са новцем и помогнемо ту врсту производње. Двадесет роба, између осталог свињско месо, говеђе месо, пилеће месо, налази се на том списку“, наводи Недимовић.

Основни разлог због којег је смањена тражња за месом је пандемија. Стабилизацију министар очекује за петнаестак дана, а уз стратегију свињарства до 2030. године и дуготрајније решење за произвођаче.

Извор: РТС

Фото: Пиxабаy