Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Maслачак и салата и лек

Maслачак и салата и лек

395

Маслачак (Tarahacum officinale) је биљка из породице главочика (Аsteraceae) која се може наћи у већини делова света. Вишегодишња је биљка и обично нарасте до висине од 5 до 40 центиметара. Има велике, дубоко нарезане листове који расту у розети из корена. Цветови су жуте боје и скупљени су у карактеристичне главе које се отварају током дана и затварају ноћу.

Маслачак има јак корен која продире дубоко у тло. Корен је тамносмеђе боје и има горак укус. Ипак, сви делови маслачка су јестиви, укључујући листове, цветове и корен. Млади листови се често користе у салатама или као састојак за припрему чаја. Цветови се могу користити за израду вина или меда, док се корен маслачка често користи за припрему биљних тоника и чаја.

Традиционално се користи у биљној медицини. Сматра се да има диуретичка својства и може помоћи у прочишћавању бубрега и мокраћног система. Користи се за побољшање варења, јачање апетита и као благи лаксатив.

Маслачак има тенденцију да се брзо шири и често се сматра коровом у вртовима и травњацима. Његове семенке имају перје које омогућава лако распростирање ветром, тако да се биљка лако може размножавати. Има важну улогу у екосистему, као извор хране за пчеле и друге инсекте. Његови цветови су богати нектаром, а полен је вредан извор протеина за пчеле.

Привлачи пчеле, разбија тврду земљу

Маслачак може бити користан у вртларству на неколико начина. Његов јак корен може да разбије тврдо тло, побољшавајући његову структуру. Биљка такође привлачи пчеле и друге опрашиваче у врт. Користи се у органском повртарству и пермакултури као показатељ плодности тла. Његово присуство указује на добар квалитет земље. Цвета целе године, али најинтензивније у пролеће и лето. Цветови маслачка обично се отварају дању и затварају преко ноћи. Ако се мисли на бербу корена маслачка, који се користи у припреми чајева или тинктура, онда се то обично ради у јесен, након што биљка улази у своју мировну фазу и енергија се пребацује у корен. У многим подручјима берба корена маслачка обавља се у септембру и октобру, када је корен најбогатији лековитим материјама.

Цветови се зато перу у пролеће или раног лета, када су у пуном цвату. У тим сезонама маслачак је најобилнији у природи и цветови су свежи и богати аромом.

Свежи листови маслачка су богати витаминима А, Ц и К, као и минералима као што су гвожђе, калцијум и калијум. Ова биљка садржи влакна и антиоксидансе. Највише се користи код осетљиве јетре, с ослабљеном функцијом. Корен маслачка може помоћи у производњи и излучивању жучи, што помаже јетри у процесу детоксикације. Има и диуретичка својства, што може бити корисно за оне који имају проблема са задржавањем воде или смањеном функцијом бубрега.

Листови маслачка могу имати противупално дејство и могу да помогну у смиривању упалних стања као што је артритис. Садржи антиоксидансе који помажу у заштити ћелија од оштећења узрокованих слободним радикалима.

Може бити контраиндикован кад су у питању алергије, камен у жучи.

У кулинарству има посебно место. Млади листови маслачка могу се користити у салатама, варивима или као надев у пити. Цветови маслачка такође се могу користити за израду пекмеза, меда, вина или чаја.

У козметици,  од њега се праве лосиони, креме и шампон, због хидратантних, умирујућих и противупалних својстава. Екстракт маслачка може се користити за негу коже, посебно ако је осетљива или проблематична.

Салата од маслачка

Састојци:

4 шоље свежег маслачка

1/2 црвеног лука (ситно исецканог)

1 шоља чери парадајза (преполовљеног)

1/2 шоље исецканих краставца

1/4 шоље ренданог сира по избору (нпр. пармезана или фета сира)

1/4 шоље насецканих ораха (опционо)

2 кашике маслиновог уља

1 кашика лимуновог сока

Со и бибер по укусу

У великој посуди комбинујте маслачак, црвени лук, чери парадајз, краставац, рендани сир и орахе (опционо). У посебној посуди направите дресинг тако што ћете помешати маслиново уље, лимунов сок, со и бибер. Прелите дресинг преко салате од маслачка и пажљиво промешајте како би се сви састојци сјединили. Послужите салату од маслачка као прилог уз главно јело или као освежавајућу летњу салату. Ова салата је богата витаминима и минералима који се налазе у маслачку, а дресинг од маслиновог уља и лимуновог сока додаје освежавајући укус. Такође, можете експериментисати са додавањем других састојака по жељи, као што су кувано јаје, авокадо или кришке шунке.

Мед од маслачка

400 цветова маслачка

2,5 кг шећера

2,5 л воде

4 лимуна

Уберите 400 лепих цветова маслачка без дршке. Ставите их у велику шерпу, прелијте хладном водом и оперите у тој води. Променити воду неколико пута. У опране цветове сипајте 2,5 л воде и ставите на шпорет да кључа око 5 минута. Поклопите и оставите преко ноћи. Треба да стоји бар 12 сати.

Наредног дана исцедите течност па додајте шећер и 2 лимуна, претходно исечена на колутове. Кувајте бар један сат уз повремено мешање. Проверите да ли је кувано тако што ћете ставити кап на хладну тацну. Не треба да се превише разлива, али не одмах ни да се стврдне јер ће бити доста чврст кад се охлади. Пред крај кувања додајте сок од два исцеђена лимуна, па још мало прокувајте. Врео мед сипајте у вруће тегле. Добро их затворити поклопцем и окренути наопако. Након неколико минута могу се усправити. Може се користити по кашичица ујутро на празан стомак или као додатак чају.

И. Ш.