Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Огрозд, рибизлин брат

Огрозд, рибизлин брат

1668

Шта то огрозд, готово заборављену биљку, чини тако посебним? Изглед? Не, обиље витамина.

Огрозд је дивља биљка која расте у облику грма, пуног оштрог трња. То је врста воћа из рода рибизли (Ribes), жбун средњег раста који почиње да рађа друге године, а пуну родност даје у периоду од  пете до осме године. У просеку живи око 15 година, али може доживети и 20. Плодови су величине кликера и маљави. Сазрева од почетка јула до средине августа. Бере се кад је плод зеленкаст, а често се у тој фази беру и сорте чији је плод црвене боје. Берба се обавља ручно, а убрани плод не сме се оставити на сунцу јер се лако квари. Плодови се сортирају за време бербе и стављају у амбалажу која је иста као и код рибизлеОгрозд је изузетно богат различитим витаминима и нутријентима, a ови су најчешћи:

Витамин Ц: Огрозд је посебно богат витамином Ц, који је снажан антиоксиданс. Витамин Ц помаже у јачању имунолошког система, подржава здравље коже и игра улогу у очувању здравља крвних судова.

Витамин К: Огрозд садржи витамин К, који је важан за згрушавање крви и очување здравља костију.

Витамин А: Овај витамин је кључан за очување здравља вида, раста и развоја ткива те подршку имунолошком систему.

Дијетална влакна: Огрозд је добар извор влакана, што је важно за регулацију пробаве, одржавање засићености и подршку здрављу црева.

Фолна киселина (витамин Б9): Фолна киселина има кључну улогу у метаболизму аминокиселина и нуклеинских киселина те је посебно важна за труднице због подршке развоју фетуса.

Манган: Огрозд садржи манган, минерал који игра улогу у ензимским реакцијама у организму и подржава здравље костију.

Калијум: Калијум је важан минерал за равнотежу електролита и нормално функционисање срца и мишића.

Фитонутријенти: Огрозд такође садржи различите фитонутријенте, укључујући флавоноиде и антоцијане, који имају антиинфламаторно и антиоксидативно дејство и могу пружити заштиту од одређених болести.

Витамин Е: Иако у мањим количинама, огрозд садржи и витамин Е, који је такође антиоксиданс и подржава здравље коже и ћелијских мембрана.

Чак је и жилава кожа богата вредним вишеструко незасићеним масним киселинама, које омогућују бољу искористивост каротена који се налази у воћном месу.

Ако га не користите свеже убраног, најбоље је да огрозд заледите као плод или пире и да га у зимском периоду користите кад затреба. Једино на тај начин се може сачувати без конзерванса.