Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД
243

Ексклузивни вински салон Grand Tasting у београдском хотелу Метропол Палас одржава се ове године у суботу 24. фебруара. Ова својеврсна винска лига шампиона, на којој најбољи винари и винарије с простора ex YU представљају најбоља вина из својих подрума, очекује се сваке године с повечаном пажњом у читавом региону.


Међу 50 изабраних винарија које су позване да се ове године нађу на Grand Tastingu налази се 14 из Србије: Подрум Радовановић, Матаљ, Ковачевић, Ердевик, Деурић, Милијан Јелић, Темет, Винарија Звонко Богдан, Вино Будимир, Цилић газдинство, Јовић, Chichateau, Бикицки и с Косова винарија Лакићевић. Ова српска винска реперезентација требало би да покаже зашто су српска вина последњих година доспела у сам регионални врх.


Уз домаће винаре, најбројнија је селекција из Хрватске. Из Истре стижу Coronica, DeGrassi, Benvenuti, Tomaz, Meneghetti и Ипша, све велика имена тамошње винске сцене. У Београд долазе и двојица великана славонске винске сцене Иво Ењинги и Владо Краутхакер, те као дебитант на Grand Tastingu из тог дела Хрватске винарија Антуновић чија вина освајају платине на Декантеровим оцењивањима.
Посебна атракција су три најцењеније винарија с Корчуле – Крајанчић, Бире и Зуре – чија вина уживају култни статус широм региона па и у Србији. Иначе, из Далмације стижу и ексклузивна винарија Saints Hills, затим винарија Гргић с Пељешца, Браћа Планчић с Хвара и Ризман с Комарне код Метковића, те сепцијалсита за изборне, касне и ледене бербе винарија Бодрен из Међимурја.


Словенију ће представљати винарије Шчурек, Маријан Смичич, Сирк, М-еноставно добра вина, Гјеркеш, Пенине Истенич, Санктум, Клет Де Багуер и као дебитант на Гранд Тастингу винарија Domaine Vicomte de Noüe-Маринич.
Винарије из Херцеговине увек су привлачиле посебну пажњу посетилаца Grand Tastinga. Тако ће по свој прилици бити и овај пут када ће публика имати прилике да проба најбоље из винарија Вукоје, Шкегро, Подруми манастира Тврдош, Виногради Нуић и Милас. Међу предстваницима Босне и Херцеговине налази се још и све значајнија винарија Јунгић из околине Бања Луке.
Коначно, пресек винске сцне ex-YU заокружиће ове године три реномиране македонске винарије Chateau Kamnik, Тиквеш и Бовин, те црногорски гигант Плантаже.


Посетиоци овог несвакидашњег винског салона поред прилике да пробају многа скупа и ретка архивска вина имаће прилике да присуствују и некој од четири мастерцласс радионица. На првој ће прослављени српски винар Мија Радовановић представити чак седам берби свог најбољег вина Cabrenet Sauvignon Reserva и Cabrenet Sauvignon Grand Reserva; Морено Короника ће говорити о седам берби легендарног вина с истарске црвене земље Gran Teran Coronica, од којих ће најстарије бити 20 година старо; Енест Тољ, власник супермодерне винарије Saints Hills представиће шест најбољих берби чувеног вина Динагач, укључујући и Е.Т. Дингач 2019 који је завредео фантатстичних 99 поена магазина Wine Enthusiast и тако постао најбоље оцењено хрватско вино икада; док ће херцеговачки винар Радован Вукоје представити пет берби чувеног Царског вина, једног од малобројних великих белих вина региона!
Grand Tasting ће бити отворен за професионалну публику од 13 до 15 часова, а за све остале од 15 до 21 сат.
Преостале улазнице за овај спектакуларни вински догађај могу се набавити онлине преко Тицкетс.рс на адреси:

ФОТО: Ивана Чутура