Насловна ВЕСТИ „Прошири утицај“ Генерали иницијативе The Human Safety Net

„Прошири утицај“ Генерали иницијативе The Human Safety Net

439

The Human Safety Net (THSN), Генералијева глобална иницијатива за подршку заједници, покреће пројекат „Прошири утицај”, иновативну вишегодишњу стратегију ширења друштвеног утицаја на најугроженије породице и амбициозне предузетнике. THSN удружује снаге са десет компанија, фондација и агенција као суинвеститора.

Три године након покретања, иницијатива The Human Safety Net је активна у 22 земље. Иницијатива је до сада финансирала спровођење иновативних пројеката, а многи њени партнери развили су моделе који се могу применити изван једне организације и могу функционисати и на националном нивоу. Социјални предузетници у оквиру глобалне мреже имали су амбицију да оду корак даље, али су им недостајала средства. Како би у својој мрежи невладиних организација идентификовала програме са великим потенцијалом и провереним утицајем и финансијски им помогла да повећају свој допринос пружању подршке породицама и избеглицама широм земље, иницијатива The Human Safety Net осмислила је пројекат „Прошири утицај”, у који ће у наредне три године уложити седам милиона евра.

Данас, The Human Safety Net најављује покретање прве три инвестиције у оквиру пројекта „Прошири утицај” у укупном износу од 1,8 милиона евра. У оквиру програма „За породице”, The Human Safety Net ће проширити породичне центре и програме за родитеље и старатеље у Србији и Аргентини, тако што ће Фондацији Новак Ђоковић у Србији и организацији Haciendo Camino у Аргентини помоћи да повећају свој утицај. Поред тога, The Human Safety Net ће подржати француску организацију Синга у циљу стварања новог глобалног субјекта који ће покренути пет нових инкубатора за избеглице предузетнике у Француској и Немачкој.

Организације Haciendo Camino и Синга поделиће своју  методологију са другим организацијама из социјалног сектора, док Фондација Новак Ђоковић жели да се њен програм у партнерству са Владом Републике Србије усвоји преко локалних заједница. Да би напредак био одржив и у складу са циљем иницијативе The Human Safety Net да створи отворену мрежу, ове три организације ће добити подршку десет компанија, фондација и агенција које су одлучиле да удруже снаге са THSN-ом у овој првој години.

Да би пројекат „Прошири утицај“ могао да се развија на глобалном нивоу, Тхе Хуман Сафетy Нет најављује и партнерство са организацијом Ashoka, водећом светском мрежом социјалних предузетника. Ashoka ће помагати у одабиру НВО-а и у наредне три године пружати им подршку у виду стручних савета и менторства, ослањајући се на своје искуство у ширењу утицаја са преко 3600 иноватора широм света. Поред тога, The Human Safety Net са својом заједницом партнера поделити пословну  стручност и знања и вештине Генералијевих лидера и талената, истовремено промовишући размену најбољих пракси и искустава.

– Ми разумемо размере изазова с којима се суочава иницијатива The Human Safety Net – рекао је Филип Доне, генерални директор Генерали групе. – Глобално, двеста педесет милиона деце узраста до пет година ризикује да не оствари пуни развојни потенцијал. Поред тога, од 2015. године у Европу је стигло скоро пет милиона избеглица које хитно морају да обезбеде средства за живот за себе и своје породице. Оба ова проблема додатно компликује пандемија ковид-19. У својој заједници партнерских НВО имамо програме који могу допринети решавању ових проблема на националном и међународном нивоу. Пројектом „Прошири утицај” подржавамо ове програме кроз вишегодишње стратешке инвестиције. Желимо да мобилишемо ширу мрежу и зато ми је драго што десет компанија, фондација и агенција жели са нама да улаже у прве три изабране невладине организације.”

Фондација Новак Ђоковић прошириће свој програм „Подршка, не перфекција” на 15 градова Србије, уз блиску сарадњу са локалним самоуправама. Породице које живе у сиромаштву не морају да теже савршенству, али им треба одговарајућа подршка да помогну својој деци да напредују, чак и у најтежим околностима. Отуда и назив програма „Подршка, не перфекција” Фондације Новак Ђоковић. Фондација коју је основао најбоље пласирани тенисер света је српски центар за изврсност у области развоја деце у раном детињству.

Уз подршку пројекта „Прошири утицај“, Фондација Новак Ђоковић има за циљ да прошири утицај свог програма на родитеље и старатеље широм Србије, у сарадњи са државном и локалном управом. Фондација успоставља сарадњу са предшколским установама у 15 градова (Бачу, Крагујевцу, Јагодини, Нишу, Шапцу, Смедереву, Панчеву, Ковачици, Сремској Митровици, Новом Саду, Ваљеву, Новом Пазару) како би подржала стварање посебних центара за родитеље у којима ће се одржавати десетонедељни курс родитељства. Општине ће постепено бити оспособљене да самостално воде програм „Подршка, не перфекција”, који ће постати део њихових услуга за породице које тешко живе.