Насловна АРХИВА ГЉИВЕ: Сакупљају се почетком пролећа

ГЉИВЕ: Сакупљају се почетком пролећа

Мартовке и светли смрчци, прве пролећне гљиве, тешко се могу уочити, па је за њихово проналажење потребно стрпљење и добро око

1039
Фото: wikipedia

Мартовка (Higrophorus marzuolus) и светли смрчак најављују нову гљиварску сезону. Појављују се првих дана априла (некад и раније) и права су посластица после дугих зимских дана. Пошто се налазе испод лишћа и у трави, за њихово проналажење потребно је стрпљење и добро око.

Ова гљива је ретка у нашим крајевима, и често не угледа светло дана, јер је омиљена храна ситних шумских животиња, посебно веверица, па сакупљачи често пронађу оглодане примерке. Лане су је гљивари,упорни сакупљачи, пронашли у шумама Рађевине, недалеко од Крупња, како провирује испод маховине и дебелог слоја лишћа букве и кестена. Расте у разбацаним бокорима све до краја маја. Меснати шеширић пречика од три до десет центиметара је заобљен, а касније постаје отворен, спљоштен, неправилно удубљен, таласастих ивица. Код младих гљива су шеширићи бели, пошто сунце није допрло до њих испод лишћа. Мартовке изложене светлости су бледо до тамносиве, а старије скоро црне. Месо је мекано, влакнасто и дебело, по ивицама сивкасто, иначе је бело. Листићи младих печурака су густи, уски, меснати. На почетку су бели, а касније постају сивкасти и спуштају се низ дршку. Ивица листића увек је светлија. Дршка је висока до осам центиметара, здепаста, пуна и месната. Углавном је права, али може бити и мало повијена. Бела је код младих гљива, а код старијих сивкаста, обично при дну. У горњем делу испод листића као да је посута белим прахом. Ова деликатесна печурка погодна је за припремање разних јела.

Светли смрчак (Morhella esculenta) се проналази у равничарским подручјима која реке плаве наносећи кречњак, на пожариштима, али и поред дрвећа. Одговара му хладноћа и влага, али и светлост сунца које се помаља кроз крошње топола и врба. Обично расте по један, понекад по два или три недалеко један од другог. Висок је од четири до осам центиметара. Има издужен округласт, жућкаст шеширић, који бојом и изгледом подсећа на саће. Много је већи него код осталих врста, пречник је и до осам центиметара, док је дршка шупља, беличаста и прекривена финим зрнцима. Месо је бело, крхко, пријатног мириса и укуса.

Смрчак је и лековит. Садржи антиоксидансе којима се организам брани од слободних радикала. Такође побољшава рад јетре, а благотворно делује и на кардиоваскуларни систем. Витамини и минерали који се у њему налазе доприносе густоћи костију, побољшавају рад срца и обезбеђују организму енергију.
Врхунски кулинари га сматрају правим деликатесом. Међутим, због термолабилне токсичне халвела киселине, која изазива стомачне тегобе, „сунђерасти“ шеширићи се пре употребе прокувају, а затим пеку, прже, кувају. Могу се и замрзавати и сушити, а касније користити као свежи.

Укусна јела

МАРТОВКЕ НА РОШТИЉУ

Узети крупније гљиве, одсећи им дршке, а шешириће опрати под млазом хладне воде. Оцедити их, осушити и окренути тако да листићи буду одгоре. На сваки шеширић се стави комадић путера величине зрна кукуруза или мало крупнијег грашка и зачини млевеним бибером. Затим их треба послагати на загрејан, уљем подмазан роштиљ или тефлонску тепсију и пећи неколико минута. Окрену се и са друге стране и пеку исто толико, да омекшају, али да остану сочни. Затим се сложе на тањир, посоле и служе с пекарским кромпиром, перепеченим хлебом, киселим краставчићима или тартар сосом.

ПУЊЕНИ СМРЧЦИ

Од 200 грама туњевине, 100 грама исецканог црног лука и исто толико мајонеза, две кашике лимуновог сока, мало уља, једног јајета и две кашике презле направити смесу, па напунити гљиве и поређати их у ватросталну посуду. У међувремену умутити две кашике растопљеног путера с две кашике презле, па премазати пуњене гљиве. Запеку се петнаестак минута у рерни на 200 степени и сервирају са зеленом салатом.

ОМЛЕТ С ГЉИВАМА

За ово јело потребно је 300 грама исецканих (претходно опраних и оцеђених) смрчака, седам јаја, веза младог лука с перима, исецканог на колутове, и мало млека. У загрејан тигањ ставити путер величине мањег ораха и улити мало уља, додати лук и гљиве па динстати док не добију светлосмеђу боју. Тада све прелити јајима умућеним с мало млека и запећи као омлет. Послужити топло с ротквицама или љутим ајваром.

Добро јутро број 540 – Април 2017.