Насловна ВЕСТИ2 Купопродајни уговори за нови род пшенице

Купопродајни уговори за нови род пшенице

275

На робно-берзанском тржишту, цене примарних пољопривредних производа су задржале висок ценовни ниво и имале су тенденцију раста, а најизраженији је био код пшенице од 6,08 одсто. Пшеница бележи нове ценовне максимуме, док је кукуруз поновио исту цену из марта месеца, непосредно пре доношења одлуке о забрани извоза. Најважнија вест са Продуктне берзе је реализација купопродајног уговора за нови род пшенице. Укупан промет за ову недељу је износио 4.865 тона робе, чија је финансијска вредност износила 230.510.030,00 динара.

Почетком недеље, на тржишту пшенице је била присутна пасивност. Понуде на ценовном нивоу од 37,00 до 38,00 дин/кг без ПДВ-а нису резултирале закључењем берзанског уговора. Међутим, сам крај недеље доноси интензивнију тражњу која је резултирала растом цене. Берзански уговори за стари род, закључени су у ценовном распону од 38,20 до 38,50 дин/кг без ПДВ-а, за промптну испоруку робе. Структуру купаца су чинили домаћи прерађивачи.

Пондерисана цена за протеклу недељу износи 38,27 дин/кг без ПДВ-а, што представља раст од 6,08 одсто. Жетва пшенице новог рода се очекује крајем јуна и заинтересованост за куповином ове житарице се повећава. Термински уговор за пшеницу рода 2022. године, на паритету ФЦА, реализован је на ценовном нивоу од 37,50 дин/кг без ПДВ-а, са испоруком робе током јула.

На европском тржишту, нови историјски максимум је забележен јуче на Евронексту за уговор пшенице са мајским приспећем, са 427,75 €/т, и тиме је превазиђен рекорд од 7. марта. На америчком тржишту, лоше временске прилике утичу на цене пшенице у Чикагу у позитивном смеру.

Тржиште кукуруза током протекле недеље је било узбуркано. Као и код пшенице, први радни дан, донео је пасивност, да би средином недеље, појачана тражња довела до раста цене. Берзански уговори су закључени у ценовном опсегу од 33,60 до 34,00 дин/кг без ПДВ-а, са испоруком робе током маја. Кукурузом са повећаним процентом влаге се трговало од 32,60 до 33,00 дин/кг без ПДВ-а.  Пондерисана цена износи 33,91 дин/кг без ПДВ-а. Ценовне промене, у односу на претходну недељу, кретале су + 1,62 одсто. И без обзира, што кукуруз статистички бележи раст цене, заинтересованост извозника за куповином ове житарице готово да нема, а понуда је и даље већа у односу на тражњу.

Одлука Владе да уместо привремене забране, извоз регулише месечним квотама по 150.000 тона за кукуруз није битније утицала на тржиште. Свакако, то  јесте мали помак, али није довољан да тржиште буде активно као пре доношења мера забране у марту месецу.

Растући тренд кретања цене сојиног зрна наставио се и и током ове недеље.  Купопродајни уговори на паритету ФЦА су закључени по цени од 84,00 дин/кг без ПДВ-а, што уједно представља овонедељну пондерисану цену. Овом уљарицом, на паритету ЦПТ се трговало по цени од 84,50 дин/кг без ПДВ-а. У односу на податак из претходне недеље, забележен је благи раст од 0,29 одсто. Сам крај недеље, доноси потпуно одсуство тражње и понуђене количине на реализованом ценовном нивоу нису резултирале закључењем новог уговора.

Сточним брашном, 30/1, трговало се по цени од 26,00 дин/кг без ПДВ-а. Руска уреа, паковање 500/1, прометована је по цени од  97,72 дин/кг без ПДВ-а.

Пише: Верица Попов, брокер Продуктне берзе