Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Edemame lekovita proteinska „bomba“

Edemame lekovita proteinska „bomba“

349

Mahunarka neobičnog imena, a svakidašnjeg izgleda, koja je sve češće na jelovniku, zove se edemame. Iako naziv zvuči neobično i strano, u pitanju je samo nedozrela soja. Zeleno sojino zrno služi kao zdrava, niskokalorična grickalica. Edemame je pandan mladom makrobilju, koje sadrži više nutrijenata nego njegovi dozreli primerci i u ovoj fazi zrelosti važi za proteinsku „bombu“.

Edemame se tradicionalno koristi u Aziji. Najviše je ima u jelovnicima u Japanu, ali polako osvaja evropski kontinent, pa i Balkan. Podrazumeva se da može i kod nas da se gaji, jer je u pitanju soja, samo je treba obrati ranije, dok su zrno i mahunarka zeleni. Kod zrele soje plod je svetlo braon, tamnožute ili bež boje.

Zdrava grickalica ili užina

Za sada se edemame u Srbiji uglavnom prodaje zamrznuta, dok je zrno još u mahunarkama. Međutim, one se ne jedu, već se posle krakotrajnog barenja zrno istisne iz mahune i uz malo soli spremno je za jelo.

Podseća na grašak šećerac, ali su zrna krupnija. Nekom više liči na sitnija zrna boba. Sprema se tako što se u običnoj vodi kuva od 5 do 10 minuta. Zrna se jednostavno istisnu iz mahuna, malo se posole i spremna su kao grickalica ili užina. Imaju blago slatkast ukus, poput graška. Mogu da se dodaju u supe, salate, paste ili da se od njih prave umaci i premazi. Osim barenja, edemame mogu da se kuvaju na pari ili isprže u tiganju, ali bez ulja – kaže kuvarica Marija Racić iz Kragujevca.

Jedan od glavnih razloga zbog koga je ova visokoproteinska namirnica dospela na domaće trpeze je globalno tržište i dostupnost svih vrsta voća i povrća, pa i onih iz najudaljenijih delova sveta.

Danas se u restoranima jede suši, koji je karakterističan za Japan, pa zašto ne bi i edemame. U specijalizovanim restoranima dobićete jela od lososa, koga takođe nema u našim vodama, ili kolač od marakuje iz egzotičnih krajeva. Zato nema razloga da se i edemame ne krčka u našim šerpama i loncima. Kada je već moguće probati sve iz svih krajeva sveta, a ne mrdnuti iz kuće, zašto ne bismo koristili nešto novo, a ipak naše – dodaje Marija Racić.

Zamena za meso koja leči srce

Edemame obiluje proteinima. Važna je u veganskoj ishrani, ili onima kojima se zbog zdravlja ne preporučuje previše mesa u ishrani. Njegov domaći „rođak“ mogao bi biti pasulj, koji je paralela ovoj azijskoj namirnici po izvoru proteina biljnog porekla. Nutricionisti su izračunali da šolja kuvanog zrna zelene soje ima oko 18 grama proteina. Uz to, sadrži esencijalne aminokiseline. Učestvuje u smanjenju holesterola i time prevenira srčana oboljenja.

Zrno ove mahunarke je bogato vlaknima i antioksidantima. Zbog malog sadržaja ugljenih hidrata, ne povećava nivo šećera u krvi, pa je preporučljiv za dijabetičare. U zrnu se nalaze i vitamini B1, B2, B9, mangan, bakar i gvožđe, a vitamina K ima više u zelenom, nego u zrelom zrnu soje. Takođe sadrži i biljni estrogen, sastojak koji pomaže u sprečavanju širenja hormonski zavisnog kancera, pre svega raka dojke, kao i u prevenciji osteoporoze. Preporučuje se i ženama u menopauzi, jer smanjuje valunge, ali i muškarcima zbog problema sa prostatom.

Edemame u prevodu sa japanskog jezika znači „grašak na granama“. Takvo ime je dobio zbog načina na koji rađa ova sorta soje. Na razgranatom grmu rastu grozdovi mahunarki. Za razliku od stočne soje, koja je rasprostranjena kod naših ratara i kod koje se čeka da se pre žetve osuše na biljkama, zrna edemame su sočna i meka i beru se pre zrenja.

Seje se u proleće, kad prođu mrazevi

Edemame se seje u proleće kada prođe opasnost od mrazeva i kada je prosečna dnevna temperatura oko 20 stepeni. Da bi seme proklijalo, potrebno je da upije vode u količini polovine svoje mase.

Ovoj sorti soje odgovara plodna zemlja neturalne pH, sa dobrim vodno – vazdušnim režimom. Seme se stavlja na dubinu od oko 5 centimetara, sa razmakom od pola metra, a između redova do 30 centimetara zbog grmolikog rasta biljke. Od cvetanja do formiranja mahuna edemame zahteva dodatni azot i kalijum, a kada formira zrno, dodaju se fosfor i sumpor, kaže Valentina Kovačević, savetodavac u PSSS Kragujevac i naglašava:

– Berba mahunarki počinje kada su intenzivno zelene boje i kada su zrna jasno formirana. Požutele mahune se ne koriste, jer imaju drugačiji ukus i malu hranljivu vrednost.

Sastojci:

  • 2 šolje smrznutog zrna edamamea,
  • 1 šolja krem sira,
  • dva čena belog luka,
  • sok i korica jednog limuna,
  • list peršuna,
  • 2 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

Zrna edamamea skuvati i ocediti. Staviti u blender i potom redom dodavati ostale sastojke. Ukoliko je namaz previše gust, može se dodati malo vode do željene gustine. Namaz može da se maže na tost, hleb ili da se služi kao preliv za meso i salate.

Sastojci:

  • 2 šolje edamame,
  • pola šolje ljubičastog luka,
  • 1 šolja mešanog kuvanog povrća  (šargarepa, celer, krompir…),
  • so,     
  • ulje, sirće ili ren,
  • majonez.

Priprema:

Edemame kratko kuvati u slanoj vodi, dok zrna ne omekšaju i procediti. Skuvati i mešano povrće. Luk iseći na rebarca. Dodati malo sirćeta ili limunovog soka, a ko voli, kašičicu – dve pripremljenog rena iz tegle. Na kraju dodati majonez i so po ukusu. Salata može da se služi kao lagan obrok ili kao dodatak mesu.

Tekst i foto: Biljana Nenković