Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Ајвар са плавим парадајзом

Ајвар са плавим парадајзом

1040

– За спремање ове врсте ајвара неопходно је припремити 35 килограма паприке ајварке, два килограма плавог парадајза, литар уља, 2 децилитра сирћета, две кашике сенфа, око 200 грама шећера и соли по укусу. Паприку и парадајз пре печења треба опрати, а потом их добро испећи на шпорету и ставити у кесе како би могли да се лепо ољуште. Када се овако испечено поврће ољушти треба га оставити током ноћи да се оцеди од воде, а ујутро самлети на машини. Чим то буде готово у велику шерпу треба сипати уље нешто више од пола литра и угрејати на ватри. Када се добро угреје у њега треба ставити прво плави парадајз, мало пропржити, а потом додати самлевену паприку, две кашике сенфа, сирће, шећер и со по укусу. Ајвар треба уз учестало мешање да се пржи на ватри која ће омогућити да се лагано сви састојци сједине. Пред крај пржења преосталу количину зејтина прелити преко упржене масе. Ајвар још мало пржити како би се зејтин у потпуности сјединио са паприком и парадајзом. Куван ајвар сипати врућ у загрејање тегле, окренути наопако и ставити у ћебе да одстоји током ноћи.

Пише: Гордана Настић