Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Аронија није иронија: Здравље љубичасто обојено

Аронија није иронија: Здравље љубичасто обојено

623

За плодове ароније често се каже да су еликсир здравља. Богати су хранљивим и лековитим материјама, позитивно делују на људски организам, па се сматрају природним антибиотиком. У њима је права ризница витамина и минерала. Обилују бојеним материјама, због чега се користе као бојадисери у производњи сокова, ликера, џемова и желеа.

Аронија својим саставом представља храну и лек који умањује ризик од појаве многих болести – кардиоваскуларних, хроничних запаљења, гастро проблема, запаљења ока… Јача имунолошки систем, успорава процесе старења и има антисептичко дејство. Свеже убрани плодови садрже мало шећера, опори су, али су добри за оболеле од дијабетеса. Скуване у виду компота благотворне су у лечењу шећерне болести. Чај од листова ароније отклања умор.

Сазрева у периоду од средине августа до почетка септембра. Плодови се беру када постану сочни, сјајни и скоро црне боје.  

Аронија је воћна биљка која потиче из Северне Америке, али је данас распрострањена широм света због својих лековитих и хранљивих својстава. Плодови ароније познати су по свом изузетно јаком антиоксидативном дејству, што је разлог зашто се често називају „суперхраном“. Ево неколико разлога зашто је аронија добра и корисна:

Антиоксидативна својства: Плодови ароније садрже висок ниво антиоксиданата, укључујући антоцијанине, флавоноиде, витамине Ц и Е, што помаже у неутрализацији слободних радикала у организму. Антиоксиданти помажу у заштити ћелија од оксидативног стреса и могу допринети превенцији болести срца, рака и других хроничних болести.

Подршка здрављу срца: Аронија може помоћи у одржавању здравља срца јер може смањити ниво лошег ЛДЛ холестерола и крвни притисак.

Јачање имуног система: Захваљујући високом садржају витамина Ц, аронија може помоћи у јачању имуног система и повећању отпорности организма на инфекције.

Превенција дигестивних проблема: Сок од ароније може помоћи у смиривању дигестивних проблема, као што су надимање и иритабилни колон.

Подршка здрављу мозга: Неке студије сугеришу да антиоксиданти у аронији могу имати позитиван утицај на здравље мозга и могу помоћи у спречавању когнитивног пропадања код старијих особа.

Помоћ у контроли телесне тежине: Аронија има низак садржај калорија, али је богата влакнима, што може помоћи у одржавању осећаја ситости и контроли телесне тежине.

Аронија се може конзумирати у свежем облику, али се често користи и за прављење сокова, џемова, сирупа, чајева, капсула и додатака исхрани. Као и код сваке хране, важно је уживати у аронији у оквиру разноврсне и уравнотежене исхране како би се оствариле њени позитивни ефекти на здравље. Такође, пре него што укључите аронију у своју исхрану, препоручује се да се посаветујете са здравственим стручњаком, посебно ако имате постојеће здравствене проблеме или алергије.

Бобице ароније потопљене у домаћу шљивовицу показале су се као изврсне у борби против триглицерида и повишеног холестерола.

И. Р.