Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Београдска шанса анголске посластичарке

Београдска шанса анголске посластичарке

206

Текст: Зорица Драгојевић

И зло време уме да изнедри нешто добро. И увек постоје неки путеви, неке стазе на које скренемо радознало, не знајући куда нас воде. Жаклину Гарафолић Јовановић, водили су децембра 2019. из Анголе и града Луанде до Београда, града из ког је отишла давних дана. Дошла је на одмор, на виђање с пријатељима, породицом, на присећање на лепе дане детињства и младости, живот каквим је некада живела. Али…

Како то обично бива, по оној старој народној „човек снује, а бог одређује“ и њој је било одређено да остане. Непланирано. Десила се пандемија, границе су затворене и Жаклина је с породицом остала „заробљена у Београду“. То ненадано „заробљеништво“ није донело очај, већ нову шансу коју је покушала да искористи на најбољи могући начин. Португал, Бразил, Анголу, кроз укусе најлепших колача, довела је у Србију. То је ипак мало дужа прича.

– Рођена сам у Скопљу једног лепог 13 маја, али ми је тата као војно лице добио прекоманду за Београд… Увек сам волела да спремам колачиће, да правим разне кифлице, да допуњујем и мењам рецепте, некако ми је то увек ишло од руке – открива Жаклина, схвативши већ тада да ће љубав према тесту и колачима бити љубав за цео живот. У међувремену, одрастајући у велеграду, упознаје и свог садашњег супруга, који је у то време већ био на привременом раду у Анголи. Ова љубав одвела их је у далеку Африку.

Њено путовање за Африку почиње давне 1997. године. Из Београда одлази у Анголу у град Луанду, у којем је од 2000. године почела да се остварује у пословном свету као cake designer. Тако је младалачка љубав према колачима прешла у озбиљнију производњу. Није било лако, много је радила, успут учила о посластичарству и усавршавала се. Успела је уз сва одрицања да 2008. године отвори своју посластичарницу за португалско посластичарство под називом Boca Cheia. У међувремену се прво у Бразилу специјализовала за слане и слатке посластице бразилског порекла, затим је ишла на специјализацију за традиционалне манастирске посластице у Лисабону (Португал) и на крају завршила академију за cake designera у Caldas De Rainha, такође у Португалу.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us