Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Брескве ручно проредити, пазити на јабукин смотавац

Брескве ручно проредити, пазити на јабукин смотавац

691
Верко Качаревић

Воћари у Шумадији прижељкују кишу после благе зиме и релативно сувог пролећа, како би се плодови развили и добили на крупноћи. Верко Качаревић, заштитар из села Винча код Тополе, упозорава воћаре да док чекају кишу  спроводе редовне мере заштите, како за јабучасто, тако и за коштуњаво воће.

„Код јабуке тренутно треба урадити други третман за прву генерацију јабукиног смотавца. У питању је изузетно важан третман. Такође, потребно је сузбијање чађаве краставости, као и пепелнице јабуке. Што се тиче кошчитавог  воћа, конкретно када се о бресквама ради, потребно је ручно проређивање. Тако одбацујемо вишак плодова. Одмах по обављеној ручној прореди потребно је урадити и заштиту. У заштити треба употребити каптан, средства за трулеж и инсектицид за бресквин смотавац који се јавља у воћњацима, изјавио је заштитар Верко Качаревић.

Када је у питању јабукин смотавац, Качаревић напомиње да је најбоље у воћњаку поставити контролне клопке са феромонима.

„Тако ће воћари видети колика је учесталост и фаза развоја смотавца. Осим мера заштите сада би ваљало доста кише како би плодови добили на крупноћи и лепо се развили. Зима је била блага са веома мало снега, а и пролеће је без кише,  додао је Качаревић.