Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Броколи воле сви

Броколи воле сви

346

Броколи је члан породице купуса и најсличнији је карфиолу. Сматра се да ова биљка потиче из Италије, а Италијани је називају „броколо“, што буквално значи – купусов цвет.Има више врста ове биљке, а код нас се најчешће може наћи плод који је лепе зелене боје, ни тамне ни светле, налик уобичајеној боји зелене салате. Ако приметите неке жуте делове на „цвећу“ броколија, можете бити сигурни да је плод презрео и да неће бити укусан.

Када сте убрали или купили добар свеж плод, можете га чувати у отвореној пластичној посуди у фрижидеру, и тако вам може стајати и до недељу дана. Али, немојте га опрати пре него што га ставите у фрижидер, јер би вода на површини утицала на то да раније изгуби свежину и хранљивост. Боље је да га оперете пре саме припреме. Броколи можете сачувати и у замрзивачу – очишћен, тако замрзнут може се одржати до годину дана. Скуван броколи не може дуго остати укусан, као и већина другог поврћа – сме да стоји само неколико дана у фрижидеру.

Начин припреме који препоручујемо је кратко кување. Дакле, у кључалу посољену воду убаците броколи, прокувајте не дуже од 4-5 минута. Још боље је да га кратко скувате на пари. На овај начин ћете сачувати највећи део хранљивих састојака и свој хрскав и леп укус и зелену боју.

Броколи салата с јогуртом

Пошто броколи у свежем стању задржава сва лековита својства, ево једног једноставног рецепта за припрему укусне броколи салате. Броколи и јогурт могу се добро комбиновати уз пилетину и друга јела с месом.

Припрема: 300 грама свежег броколија опрати, исецкати на ситније комаде и ставити их у мало дубљу посуду. Затим додати 3 чена ситно исецканог белог лука, једну кашику маслиновог уља и једну чашу јогурта. Све добро измешати и по жељи одгоре насецкати мало свежег першуна.