Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Чекајући Годоа – За овај хлеб од конопље, лана и разних зачина...

Чекајући Годоа – За овај хлеб од конопље, лана и разних зачина стоји се у реду

221

Из године у годину све је више гојазних људи и деце, како код нас тако и у свету, а разлог томе је неправилна исхрана и прекомерно седење. Стога су многи, а да би  одржали добру фигуру и здравље, из употребе избацили хлеб, посебно бели, јер је, истини за вољу, пун адитива и квасца.

Лекари и нутриционисти, опет с друге стране истичу како ову основну животну намирницу не би требало да избацимо са менија. Међутим, поставља се питање где пронаћи квалитетан хлеб од пуног зрна и квалитетног брашна, у коме нема адитива и квасца. Домаћице, махом у селу, али и све више и у граду, прибегавају најстаријим методама:  мешењу хлеба код куће. Ипак, многе жене су превише заузете да би сваког дана одвајале неколико дана за парче врућег хлеба.

Милица Веселиновић из Новог Сада, водећи се идејом да врати стари поступак мешења ове важне животне намирнице, направила је неколико врста хлеба који пролазе кроз природан хемијски процес. Тако је настала њена мала лабораторија “Свет хлеба”, где Новосађани имају прилику да једу здрав хлеб, без квасца и адитива. Ова млада и амбициозна жена пре неколико година је отворила специјализовану радњу, где по својој оригиналној рецептури меси ову намирницу. За справљање хлеба, Милица користи најфиније интегрално брашно, с тим да у њега додаје и специјалне зачине, како би он добио префињен укус.  

– Схватила сам да Новосађани уопште немају аутентичан производ по чему би били познати. Војводина је једно велико поље које производи житарице, семе и све остало, али немамо аутентичан производ који би био модеран и примамљив тржишту како код нас тако и у иностранству. Зато сам решила да све то понудим кроз производњу квалитетног хлеба који се добија од најквалитетнијих домаћих житарица – каже Милица.

Зато је како каже, решила да на тржиште избаци четири врсте хлеба, од којих су три у сталној понуди. Хлеб Годо је апсолутни хит јер се прави одконопље, кима, сунцокрета, сусама, голице, оригана, проса, лана, оригана и четири врсте интегралног брашна. Купци обожавају и спелтас + бесквасни хлеб са додатком босиљка и лана, а за љубитеље слатког у продаји је и хлеб од банане, где постоје две врсте – једна с преливом од чоколаде и друга без њега. Такође, меси и нордијски хлеб, који се прави одражаног зрна, ражаног брашна, меда, сунцокрета и сусама, с тим да се у њега на крају додаје и пиво. Ниједан од хлебова не садржи шећере, квасац нити адитиве.

Идеја да уопште почне да меси хлеб, а потом га и продаје, синула јој је када је као купац схватила да у пекарама нема квалитетног хлеба. И зато је, пре него што се упустила у ову авантуру, добро размилсила шта је то што би задовољило укус потрошача, али и људи који воде рачуна о линији. Испробала је разне рецепте:

– Свашта сам пробала, мешала и по неколико врсти брашна, додавала воду и зачине, али ти укуси ми се нису допали, а водила сам се мишљу – ако се не допада мени, неће се допасти ни муштеријама. Ипак, имала сам стрпљења и на крају сам добила оно што данас имам у понуди. Могу вам рећи да сам доста труда и рада уложила док нисам постигла укус који имају наши финални производи – прича Милица.

Како каже, купцима се највише допада годо и спелта хлеб и њега углавном купују здраве особе које воле да уживају у новим укусима, али наглашава да јој у последње време све чешће долазе и особе које имају проблем са дијабетесом и кандидом.

– Нагласила бих да овај хлеб нема лековито дејство, мада многи, а посебно старије муштерије, кажу да се боље осећају од када га редовно једу. Иначе, хлеб продајем на комад, а то ми је предложила комшиница која је у пензији. Та госпођа ми је рекла да је све врло укусно и лепо, али да она нема пара да купи цео хлеб. После тога сам увела куповину на парче, односно, на 100 грама  – наглашава за портал Добро Јутро Милица.

Иначе, сем хлеба Милица у понуди има и сендвиче, наравно, од хлеба који меси,  намазе и потаже, али и кексиће који су прави хит међу школарцима, јер су потпуно другачијег укуса од оних индустријских. У понуди има и Венецуела пециво које се прави без брашна, квасца и шећера, затим Неw Yорк тиме колачиће, справљене од чоколаде са чилијем и путера. Према њеним речима, школарци обожавају и хлеб од банане, јер је он сладак и више подсећа на колач. Онима који воде рачуна о здрављу и изгледу нуди и две врсте сендвича – посне са домаћим хумусом, микробиљем грашка, паприком, клицама и краставцима, као и сендвиче са домаћом пилећом паштетом. У понуди су и потажи.

– Одувек сам сматрала да је храна заправо много више од основне људске потребе којом ће да се утоли глад. Храна је, уствари, носилац свих културолошких чинилаца неког поднебља, агрокултуре, климе, историје, економије, људског темперамента. Храна представља причу човека о антрополошким, социјалним и гастрономским аспектима људског живота. И зато сам и ја управо кроз овај занат желела да покажем да и ми, у Новом Саду, имамо нешто своје и аутентично – закључила је Милица.

Текст:  Љиљана Миловановић

Фото: Свет хлеба  ++