Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Cene mesa u novosadskim mesarama i megamarketima

Cene mesa u novosadskim mesarama i megamarketima

492

Dobar deo građana Srbije ne može da zamisli obrok bez mesa, ali se zbog sve veće besparice, ova namirnica sve ređe nalazi u obrocima. Statistički podaci govore da građani godišnje prosečno troše oko 30 kilograma mesa, a to je zapravo polovina onoga koliko se jelo početkom devedestih. Ne smanjuje se samo potrošnja mesa, već i brojnost stočnog fonda, što je uticalo i na konstantno poskupljenje ove namirnice u mesarama i megamarketima. U trgovinskim lancima za kilogram junećih rebara treba izdvojiti od 1.000 do 1.069 dinara, but staje od 1.150-1.429, a juneća plećka bez kostiju je oko 1.300 dinara. Za kilogram ćevapa ili pljeskavica treba pripremiti od 620 do 690 dinara, dok je za svinjetinu potrebno od 899 do 1.199 dinara, svinjska leđa sa kostima koštaju od 619-750 dinara, svinjska plećka bez kostiju je od 699 do 839, a file u nekim radnjama doseže od 999-1.400 dinara. Ni svinjski kare nije jeftin, jer je njegova cena od 883 do 900 dinara po kilogramu, dok za vrat treba platiti od 620-800 dinara. Jagnjetina staje od 1.099 do 1.400 dinara. Cena piletine je, skoro, u rangu sa svinjetinom, te kilogram krilaca košta od 319 do 429 dinara, pileće grudi sa kostima su oko 490 do 630 dinara, batak i karabatak su od 350 do 546 dinara, a pileći file od 600 do 750 dinara. Cene mesa su trenutno niže jer su u prodavnicama sniženja. Za mnoge porodice teletina je misaona imenica jer teleće meso (rebra, vrat, kotleti) koštaju i do 1.745 dinara, dok za kilogram ćurećeg mlevenog mesa treba izdvojiti 1.300 dinara.  U mesarama je situacija slična, pa tako u „Matijeviću“ imaju akciju na pojedine  artikle gde za gril pile treba izdvojiti 239 dinara po kilogramu, pileći batak i karabatak (kg) staju 319, a pileća prsa sa kostima su 409 dinara. Pileća krila su 300, a pileći file 729 dinara, dok za svinjski vrat treba izdvojiti 689 dinara. Kod njih je akcija do 12. decembra ove godine. U mesari „Jokić“ čiji se objekti nalaze u Beogradu i Novom Sadu za dry aged t-bone 20 dana za 700 grama treba izdvojiti 1.486. dinara, a za 800 grama  dry aged ribeye 40 dana treba platiti čak 2.622 dinara. I u ostalim mesarama su cene slične, s variranjem do 50 dinara u zavisnosti da li je na akciji ili ne. 

Mesar Dragan, koji preko dve decenije radi u jednoj od novosadskih mesara,  potvrđuje statistiku i kaže da je kupovna moć građana veoma opala kada je reč o potrošnji mesa.

– Ukoliko bih poredio kupovinu pre 10 i 15 godina i sad, mogu slobodno da kažem da se meso kupuje u mnogo manjim količinama. Ranije su mušterije kupovale po dve do tri kile mesa, a danas im je i kila previše. Pojedini čak kupuju na grame ili komadno. Jedino kad je neki svetac ili Nova godina, kupuje se u nešto većim količinama – kaže ovaj mesar i dodaje da Novosađani sve ređe kupuju meso sa kostima.

Od njega saznajemo da cena mesa na svaka dva do tri meseca skače, a da to zavisi od prodaje žive vage.

– Tako je bilo ranije, a šta će biti u buduće zaista ne znam, moguće je da meso ponovo poskupi jer i stočna hrana ide gore – zaključio je ovaj mesar.

Foto i tekst: Ljiljana Milovanović