Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Цене меса у новосадским месарама и мегамаркетима

Цене меса у новосадским месарама и мегамаркетима

535

Добар део грађана Србије не може да замисли оброк без меса, али се због све веће беспарице, ова намирница све ређе налази у оброцима. Статистички подаци говоре да грађани годишње просечно троше око 30 килограма меса, а то је заправо половина онога колико се јело почетком деведестих. Не смањује се само потрошња меса, већ и бројност сточног фонда, што је утицало и на константно поскупљење ове намирнице у месарама и мегамаркетима. У трговинским ланцима за килограм јунећих ребара треба издвојити од 1.000 до 1.069 динара, бут стаје од 1.150-1.429, а јунећа плећка без костију је око 1.300 динара. За килограм ћевапа или пљескавица треба припремити од 620 до 690 динара, док је за свињетину потребно од 899 до 1.199 динара, свињска леђа са костима коштају од 619-750 динара, свињска плећка без костију је од 699 до 839, а филе у неким радњама досеже од 999-1.400 динара. Ни свињски каре није јефтин, јер је његова цена од 883 до 900 динара по килограму, док за врат треба платити од 620-800 динара. Јагњетина стаје од 1.099 до 1.400 динара. Цена пилетине је, скоро, у рангу са свињетином, те килограм крилаца кошта од 319 до 429 динара, пилеће груди са костима су око 490 до 630 динара, батак и карабатак су од 350 до 546 динара, а пилећи филе од 600 до 750 динара. Цене меса су тренутно ниже јер су у продавницама снижења. За многе породице телетина је мисаона именица јер телеће месо (ребра, врат, котлети) коштају и до 1.745 динара, док за килограм ћурећег млевеног меса треба издвојити 1.300 динара.  У месарама је ситуација слична, па тако у „Матијевићу“ имају акцију на поједине  артикле где за грил пиле треба издвојити 239 динара по килограму, пилећи батак и карабатак (кг) стају 319, а пилећа прса са костима су 409 динара. Пилећа крила су 300, а пилећи филе 729 динара, док за свињски врат треба издвојити 689 динара. Код њих је акција до 12. децембра ове године. У месари „Јокић“ чији се објекти налазе у Београду и Новом Саду за dry aged t-bone 20 дана за 700 грама треба издвојити 1.486. динара, а за 800 грама  dry aged ribeye 40 дана треба платити чак 2.622 динара. И у осталим месарама су цене сличне, с варирањем до 50 динара у зависности да ли је на акцији или не. 

Месар Драган, који преко две деценије ради у једној од новосадских месара,  потврђује статистику и каже да је куповна моћ грађана веома опала када је реч о потрошњи меса.

– Уколико бих поредио куповину пре 10 и 15 година и сад, могу слободно да кажем да се месо купује у много мањим количинама. Раније су муштерије куповале по две до три киле меса, а данас им је и кила превише. Поједини чак купују на граме или комадно. Једино кад је неки светац или Нова година, купује се у нешто већим количинама – каже овај месар и додаје да Новосађани све ређе купују месо са костима.

Од њега сазнајемо да цена меса на свака два до три месеца скаче, а да то зависи од продаје живе ваге.

– Тако је било раније, а шта ће бити у будуће заиста не знам, могуће је да месо поново поскупи јер и сточна храна иде горе – закључио је овај месар.

Фото и текст: Љиљана Миловановић