Насловна ВЕСТИ2 Чувари старе сорте седуше

Чувари старе сорте седуше

375

Прича о винарији “Шијачки” из Баноштора, једној од десет регистрованих винарија у овом селу, заправо је прича о породици која се већ четири генерације брине о својим виноградима и прави аутентична вина по којима су постали познати од Кањиже до Пирота.

Осим тога, винарија “Шијачки” је једина на свету која гаји и прави вино од седуше – аутохтоне сорте грожђа која се први пут у записима помиње крајем 18. века. Ова сорта је била заступљена у уском локалном подручју Срема на граници са Хрватском и некада је била позната под именом сремска зеленика црна.

Ивана Шијачки Мајороши испричала је да је прича о седуши специфична због емоција које носи са собом, а почиње са баком Љубицом која се удала у породицу Шијачки упркос упозорењима мајке да у тој породици има пуно да се ради, поготову у винограду.

– Бака је иначе била алергична на алкохол и није пила вино, али је скоро цео свој радни век провела у винограду. Управо њена упорна прича о једној сорти навела је мог покојног оца да се упусти у десетогодишњу авантуру спасавања седуше од нестајања. Сорта је била скоро истребљена, јер је виноград био толико стар да није задовољавао основне потребе и требао се засадити нови. У једном тренутку отац је одлучио да почне да гаји седушу и старе винограде је обнављао, калемио и умножавао целу једну деценију. Тек 2016. године, виноград је био спреман за своју прву бербу. Први виноград под овом сортом посађен је на земљи коју је бака својевремено донела у мираз, а баки у част, наше комерцијално вино на етикети носи њен лик. Сада седушу имамо на свега пола хектара, али то је довољно да производимо комерцијално вино, око 2.000 до 2.500 боца годишње. Седуша је веома бујна и осетљива сорта која захтева редукцију рода како би у вину показала свој максимум. Она даје вина изразито воћног карактера, умереног интензитета и одличне свежине. Осим мириса трешње, ринглова, шљиве и црвеног воћа, приметне су и цветне ноте, као и минерално – земљани карактер. Иако је умерене пуноће, вино има чврсту структуру, фине танине и добре, умерене киселине – овако прича о вину произведеном од сорте седуша Ивана Шијачки Мајороши, четврта генерација у породици у овом послу, која је завршила Технолошки факултет у Новом Саду и дипломирала на технологији вина, како би могла да се посвети овом породичном послу.

Ивана заједно са братом Миленком, који је студирао на Пољопривредном факултету у Новом Саду, смер воћарство и виноградарство, данас води овај породични бизнис у коме је задужена за производњу вина и његово презентовање, док је братов део посла брига о виноградима.

Извор: Сремске новине

Фото: Pixabay