Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Да ли сте пробали димљена препеличја јаја? 

Да ли сте пробали димљена препеличја јаја? 

295

Димљено јаје од препелице  је храна и лек, каже Драган Јоцић из села Влашка код Младеновца, који их прави као атрактиван деликатес. Жеља му је била да направи нешто ново, необично и укусно. Како већ гаји око 200 препелица у свом домаћинству и редовно их једе због здравља, одлучио је да их „упакује“ и у теглу. Али на мало другачији начин.

Свестрани Драган Јоцић је електричар, пчелар, виноградар, воћар, сапунџија, прави креме од гавеза, гаји препелице. За себе каже да је као пчела, али силом прилика.

„Летим са света на цвет, када су у питању домаћи и здрави производи, јер на жалост од једне делатности се не може живети. Од пре неколико година гајим и препелице. Јаја смо ми у породици углавном користили, комшије и пријатељи, а вишак продајем. Онда сам хтео да испробам нешто ново. Испробавао и успео да направим здраву и занимљиву намирницу, димљена препеличја јаја“, каже Јоцић.

Рецепт за овај деликатес није никакава тајна и није компликован. Драган каже да се јаја најпре обаре, ољуште, а онда се кратко одиме да добију шмек. Пакују се у природно уље и додају се зачини по жељи. Неко воли алеву паприку, бели лук, рузмарин или мајчину душицу.

„Препеличја јаја су сама по себи здрава, али ко их једе, временом му постане досадно да их узима на исти начин. Први дегустатори су били комшије, другари и пријатељи. Свима се свидело, а мени је то била прилика да вишак јаја направим на другачији начин. Осим што су укусна, декоративна су и за празнична предјела“, додаје Јоцић. 

Након комшијске дегустације димљена препеличја јаја Јоцић је придружио палети домаћих производа које излаже са својим колегама из удружења „Вредни Шумадинци“. Посећују сајмове и манифестације, па је то прилика да потенцијалне муштерије пробају овај деликатес.

„Волим увек нешто ново да пробам. Тако пихтије украшавам са препеличјим јајима, па ето идеје домаћицама сад за празнике. Недавно сам завршио и курс за прављење сапуна, па се и тиме бавим. Правим и креме од гавеза, печем ракију од шљиве и дуње, и вино од грожђа из свог вингорада. А имам и пластеник. Од свега помало направим додатни приход“, каже Драган Јоцић из Влашке код Младеновца.

Текст и фото: Биљана Ненковић