Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ „Дестилати за дестилерије“- нов ракијски пројекат

„Дестилати за дестилерије“- нов ракијски пројекат

332

У Шумадији је покренут пројекат повезивања произвођача дестилата и регистрованих дестилерија ракије. Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља осмислила је овај пројекат тако да произвођачи у кућним условима обезбеђују сировине званичним дестилеријама, а они за узврат добијају сигуран пласман дестилата.

Тренутно, свега 25 одсто произведене ракије у овом округу, настаје у регистрованим дестилеријама. Циљ иницијативе је да се произвођачи дестилата умреже и да се успостави дугорочна сарадња са регистрованим дестилеријама.

„Иницијатива је усмерена на континуирано снабдевање дестилерија квалитетним сировинама, али ће и произвођачи у домаћинствима имати велику корист“, каже Ненад Поповић, директор Регионалне агенције за  економски развој Шумадије и Поморавља.

Поповић наводи да се у Шумадији годишње произведе око 7,5 милиона литара ракије у званичним дестилеријама. Међутим, то је тек од 25 до 30 одсто од укупно произведене ракије.

„Близу  70 одсто од укупно произведне ракије настаје у  домаћинствима. Та количина се категорише, такорећи, као нелегална, односно као кућна производња. Циљ нам је да тај проценат у будућности смањимо на бар 40 одсто“, каже Поповић.

С друге стране, произвођачима ракије у кућним условима биће омогућен стабилан пласман за њихове дестилате. Уједно ће добити стручну и терхничку подршку, рецептуру и сигурну продају. 

“ На квалитет ракије директно утичу моменат брања, хигијена ферментационих судова, време дестилације. У кућним условима ракија се понекад прави кад домаћин има времена. На крају се добије ракија која не може да се прода или одлази испод цене. Овако ће грешке бити сведене на минимум, јер ће домаћини добијати стручну помоћ“, изјавио је Иван Урошевић из Савеза произвођача ракија Србије.

Текст и фото: Биљана Ненковић