Шесту годину за редом фестивал “Укуси Војводине” окупља мале произвођаче хране, вина, меда, ресторане у којима се негују традиционална војвођанска јела, удружења жена која чувају старе рецепте од заборава и љубитеље војвођанске хране који у новосадски Лимански парк долазе да уживају свим чулима.
У Удружењу Интерфест које је организатор фестивала кажу да је сваке године све већи број заинтересованих излагача.
– Ове године имамо више од 120 излагача који су донели све што представља укусе Војводине, од гулаша, паприкаша и других јела, до гомбоца, штрудли и других слатких ђаконија. Ово је лепа прилика да посетиоци осете све што Војводина нуди у гастрономском смислу, што је био циљ не само фестивала већ и целог овог пројекта, и да можемо да парирамо понуди и сличним фестивалима који су већ познати у Европи и у свету – каже манаџер фестивала Јадранка Бељан Балабан.
Војводина је позната по разним јелима, али је мало познато да су неки производи и специјални, као што су они у Ковиљу код Новог Сада.
– Ако кренемо од аперитива то је ракија од дуда, а од сухомеснатих су то производи од мангулице. Мангулица је мађарска сорта, али смо је ми увде усвојили и сада је то један од наших брендова – каже Сава Граорац, учесник манифестације и један од организатора ковиљске манифестације „Парастос дуду“.
Посетиоци овог викенда могу на Укусима Војводине да купе кравље и козје сиреве, праве војвођанске сланинице, кулене и кобасице различитих рецептура, домаће зимнице, мед, производе од леблебије, бундеве, различите намазе и уља и још много изненађења. Наравно, неизоставни су домаћа штрудла, гомбоце, крофне. Манифестација траје два дана у новосадском Лиманском парку и завршава се данас.
Извор: Танјуг
Фото: Укуси Војводине