Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ „Гастро фест“ у Бечеју рај за непца Војвођана

„Гастро фест“ у Бечеју рај за непца Војвођана

255

Љубитељи гастрономије, у првом реду војвођанских специјалитета, имали су прилике да у оквиру манифестације „Гастро фест“ у Бечеју обрадују своја непца и уживају у богатим укусима домаћих јела и пића.

Горански парк још једном се показао као идеалан амбијент за организацију овакве манифестације, која је прошле године због неповољних временских услова морала бити измештена на градску пијацу.

 „Време нас је послужило и можемо рећи да смо веома задовољни одзивом како посетилаца, тако и самих учесника, јер је на манифестацији присутно више од 60 малих произвођача, као и осам угоститељских објеката, који припремају ручак. На фестивалу посетиоци могу пробати специјалитете мађарске, српске, војвођанске кухиње, али и јела у оквиру „фине дининг“ зоне“, рекао је Ласло Бонифарт, један од организатора „Гастро феста“.

Посетиоци су могли да бирају између разноврсне понуде роштиља, гироса, веганских, рибљих специјалитета, гулаша, перкелта… а након ручка, да одаберу и нешто из понуде локалних произвођача пива, вина, ракије, сокова.

Сладокусци су, пак, на располагању имали палачинке са мноштвом слатких премаза и додатака, чувени труба колач, као и друге слатке ђаконије, у којима су посебно уживали најмлађи. Они су имали свој фестивал у оквиру ове манифестације. „Острво осмеха“ чиниле су еколошке, креативне радионице, луткарско позориште и бројне друге актвности.

„Новина је да смо ове године имали и гастро радионице, које су биле намењене свима који желе да науче мале тајне великих кувара. Обрађивале су се три теме. Једна се тицала тога како направити и испећи тесто за пицу, друга како направити праву смесу за ћевапе, а трећа како се кува подунавска рибља чорба“, рекао нам је Даниел Јовановић, организатор фестивала.

У оквиру „фине дининг“ новац прикупљен од продаје ових јела биће усмерен за потребе Лурко куће у Бечеју, која се брине о деци из породица у стању социјалне потребе.

Пише: Зорана Љубојев