Gočke pčele

Rođene sestre, pa još bliznakinje, jedna se zove Svetlana Tanja, a druga se zove Slađana. I obe vole pčele, a tu ljubav im je preneo otac hobista, koji im je poklonio prve košnice. Danas ih imaju oko 150, i stacionirane su podno Goča, u selu Gračac. Naravno, tokom godine nose pčele na ispašu širom Srbije. Ove godine se nadaju drugoj bagremoj paši da bude bolja, jer je prva zbog loših vremenskih uslova podbacila. Teške godine su za pčele i pčelare. Prošlogodišnja suša, i loše vreme u ovoj godini kada su pčele trebale da krenu u pašu dovele su do slabljenja pčelinjih društava. U celom svetu je broj pčelinjih društava prepolovljen. Ali naše pčelarke, kako kažu, su to uspele da spreče i imaju uobičajene gubitke do 10%. U ovom poslu su duže od 15 godina.

 U ponudi imaju bagremov i livadski med. Kako Slađana kaže, prošle godine je medonosila žalfija zajedno sa bagremom i imale su oplemenjen bagremov med sa žalfijom. I u vreme livadske paše medonosila je šuma, a na Mitrovom polju cvetala je divlja jabuka, kruška i drugo, tako da je u jednom ramu bilo više vrsta meda.

Među mnogim mednim mešavinama izdvajaju se osteo, trio i gastro med. Najprodavanija je bronhi med – mešavina meda, polena, anisa, omana, nane i drugog lekovitog bilja. Prave i prostatin, hepato med i anemi med.

Čudo melem je pčelinji melem  za tretiranje kože, sluzokože, rana, ožiljaka, masnog tkiva. Posebno se dobro pokazao za tretiranje dekubitnih rana.

Čia seme u medu se pokazalo kao izuzetna hrana za zdravlje mozga i srca.

Ukoliko želite zdravu i ukusnu poslasticu nemojte propustiti liofilizovano voće u krem medu. Najpre se liofilizuje voće, a zatim se mešanjem na različitim temperaturama dobija krem med u koji se dodaje voće.

Gočke pčele, kako se zove brend ovih proizvoda, možete naći na banjskoj Promenadi u Vrnjačkoj Banji, ili poručiti putem interneta.

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime