Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Хладноћа омела Снежану Стошић да раније обави сетву расада

Хладноћа омела Снежану Стошић да раније обави сетву расада

377

Због ниских температура, које су се током дана и ноћи спуштале до минус 10 испод нуле, Снежана Стошић, из села Александровац код Врања, је више пута до сада одлагала сетву расада за производњу раног парадајза, паприке и краставца у пластеницима. Намерава међутим, то да учини ових дана јер су се стекли услови. Са сином Предрагом очистила је пластеник, контејнере и припремила сијалице за загревање његове унутрашњости, уколико дође до пада температуре и појаве мраза. Припремила је и тресет за пуњење ћелија контејнера у које ће положити по једну семенку, чим сваку од њих напуни до врха и добро сабије.

„Свака семенка мора да се посеје плитко, а затим лагано покрије супстратом”, каже Снежана истичући да после тога мора пажљиво да се залије посејано семе, како се не би нашло на површину.

Побринуће се да засејаном семену током клијања и раста обезбеди доста светлости, ваљану температуру и влагу, како би корен могао да се без болести несметано развија. После неколико недеља почеће и са прихрањивањем.

„Овако негован и припремљен расад обавезно стигне за пикирање крајем фебруара, а за расађивање априла месеца. Пикира се само онај корен који обухвата тресет у контејнеру и има први пар правих листова”, објашњава Снежана и наглашава да је пре расађивања, потребно окалити расад засушивањем, снижавњем температуре у расаднику… 

„Откако смо почели да примењујемо посебан узгој краставаца  у пластенику ми током производне сезоне од првих засађених коренова продајемо плодове од 1. маја, па све до 1.новембра.Такав начин узгоја знатно нам је олакшао бављење раном повртарском производњом”, прича задовољно Снежана.

Наша саговорница истиче да у пластенику готово идентичну ситуацију има и са паприком варадинком изванредном за спреамње ајвара, љутом фортесом и лесковачком белом дугом, коју њене муштерије купују за пржење и кисељење.

„Прошле године је паприка толико родила да нисмо стигли да је сву оберемо, па смо је због тога за бербу имали до првог децембра”, истиче Снежана и додаје да са члановима породице мора додатно да поради на стварању бољих услова за узгој пинк розе парадајза, како би и од њега добили веће приносе.

У то не сумња јер има пуну подршку сина и снаје, без чије помоћи не би могла да одржи рану повртарску производњу на тако висок нивоу. Са њима она је у пластеницима одгајила и зелену салату, спанаћ и млади црни лук. За њихову продају на пијаци од јесени, па до пролећа задужен је син Предраг који је протеклих година успео да стекне бројне муштерије. Производи са његове тезге редовно се узимају на анализу тако да је то један од разлога зашто им купци свих ових година указују велико поверење.

Текст: Гордана Настић

Фото: Гордана Настић и приватна архива саговорника