Данас када су нам доступне разне врсте хлеба, лепо је подсетити се на некадашња времена када се месио у свакој кући и то за неколико дана.
Пекао се у фурунама, имао је тежину и до четири килограма, у зависности од броја чланова домаћинства, и могао је да се користи и недељу дана.
Данас овакве векне можемо да видимо тек у некој сеоској пекари, а традицију мешења домаћег хлеба из фуруне чувају чланице Удружења жена „Веселице“ из Деча, које имају у плану да организују Пекаријаду у свом месту.
„Хлеб је испечен у фуруни, што се види по кори. Тако су пекле наше баке, замесе недељом и пеку понедељком. Трајао је недељу дана, никада није био тврд, увек мекан, па кад ми као деца дођемо кући из школе, намажемо на хлеб масти и то су били колачи за нас, кад су наши родитељи на њиви“, сликовито је описала председница Удружења Верица Видицки.
Извор: Агроклуб.рс
Фото: Pixabay