Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ЈАНОШ ДЕМЕТЕР ПРОИЗВОДИ КОЗИЈИ СИР У БАЧКОЈ: Идеја из париских ресторана заживела...

ЈАНОШ ДЕМЕТЕР ПРОИЗВОДИ КОЗИЈИ СИР У БАЧКОЈ: Идеја из париских ресторана заживела у Бечеју

103

Након што је неколико година провео у иностранству радећи у угоститељству, Јанош Деметер решио је да се врати у родни Бечеј, оснује породицу и посвети се пољопривреди. Пре четири године је основао пољопривредно газдинство „Деметер“ и почео да узгаја француске алпске козе, а убрзо затим и да производи сиреве од козијег млека.

Пише: Зорана Љубојев

– Још 2016. видео сам прилог о козару из Кумана Рајку Варадинцу, од којег сам две године касније и купио прве јариће, њих 18. Исте године сам у Црвенки с једне фарме набавио и јарца. Одмах су се и парили, тако да смо 2019. добили прве јариће и почели да производимо козије млеко. Француска алипина, иначе, даје за нијансу мање млека него бела санска коза. Али, за разлику од ње, млеко алпине, па и сир, немају тај снажни, карактеристични мирис и зато су више цењени – објашњава Јанош Деметер и додаје да много дугује породици Џигурски из Бечеја, која поседује фарму крава и која му је несебично помагала када је почињао.

Идеја о преради козијег млека се, каже наш саговорник, родила док је радио у елитним ресторанима и хотелима у Паризу и Лондону, где је имао прилику да окуси различите врсте козијих сирева.

Јанош, заједно са својом изабраницом Оршољом, данас води бригу о 20 музних грла и двадесетак јарића. Њихово стадо дневно у просеку даје око 60 литара млека, а да би оно било што квалитетније, важна је правилна и избалансирана исхрана, објашњава млади пољопривредник.

– На жалост, немамо своју земљу те не можемо да производимо храну за козе, већ је купујемо. Надам се да ћемо у наредном периоду узети у аренду нешто земље, како бисмо сами производили оно што нам је потребно. Наше козе бораве у штали, јер немамо услове за испашу, која је далеко исплативија у овој производњи. Ипак, омогућили смо им да бораве у дворишту на свежем ваздуху. Што се тиче исхране, мешамо концентровану храну, а поред тога им дајемо и детелину – прича Деметер.

Сиреве је, каже, сам научио да прави, а занат је „крао“ од проверених мајстора. Испрва је испробавао различите рецепте, да би данас својим купцима могао да понуди најквалитетније козије сиреве, направљене искључиво од млека ове животиње.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us