Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Јесен у ружама

Јесен у ружама

ПРИПРЕМА ЗА НАРЕДНО ПРОЛЕЋЕ

1058
Foto: Shutterstock

Свака сорта, хибрид или култивар руже ће различито реаговати на појаву ниских температура. Треба знати да су старе сорте отпорније него новостворени хибриди и култивари. Старе сорте завршавају цветање раније, прекидају раст и припремају се за зиму. Код нових ружа дужи је период цветања и оне немају времена да се припреме за зиму и да им изданци одрвене. Руже са тамнијом бојом цвета. рецимо црвена, су отпорније на ниске температуре од ружа са светлијим цветовима, беле руже.

Да би руже дочекале зиму спремне, потребно је крајем лета престати са брањем цветова и пустити да ружа формира плод, шипак. То ће ружи бити знак да се припреми за зиму и престане са вегетативним растом. Неодрвљени, слаби и болесни изданци ће пренети ниске температуре даље на биљку и тако могу изазвати пропадање целог грма. Не можемо утицати на временске прилике, али можемо припремити руже да презиме.

Јесен је идеално време за садњу ружа и ово цвеће прекрасних боја и мириса може да буде право освежење за све оне који нису равнодушни да овај цвет раскошних воја и мириса. Уз мало знања и труда, и пар правила и правих савета ружичњак ће годинама украшавати врт, добијати похвале гостију и пружати велико задовољство поносном домаћину.

Јесења или пролећна садња

Руже је боље садити у јесен него у пролеће, и то се ради све док је земља сува и док се не смрзне. Међутим, пошто се земља због мраза стегне око корена, такве руже касније цветају од оних посађених у пролеће. Орезују се када прецветају, а неке врсте својим латицама дуго украшавају врт. Дакле, немојте журити, прво направите план и одаберите врсте које вам се највише свиђају и тада почните са припремом земљишта. Свакој ружи треба дати простора, јер не воле да се додирују. Према саветима стручњака, размак између мини-ружа треба да буде 30 центиметара, хибрида 40, флорибунда 50, а између пењачица по два-три метра. Оно што морате знати јесте да ружи треба пажљиво одабрати место, јер на северу не може да успе, пошто јој је потребно најмање осам сати сунца. Садња се обавља када је земља сува, добро оцеђена и нема мраза. Најбоље је посадити ружу месец дана пре првог мраза, како би корен имао времена да се ожили.

Земља у коју се саде руже мора да буде богата хумусом и добро дренирана. Уколико је кисело, мора да се дода калцијум, а када је базно, треба да се закисели тресетом или стајским ђубривом, највише воле неутрално земљиште. Руже одлично успевају на земљишту где се гаји поврће. Земљу треба дубоко прекопати и нађубрити, па све добро измешати. После месец дана треба поново прекопати. Ружу никако немојте посадити на место где је већ била ружа.

Ноћ пре сађења руже треба ставити у кофу с водом да би се корен натопио, а када се почне са радом, треба га мало скратити и одстранити све што је оштећено. Рупа у коју се ставља садница треба да буде бар 30 центиметара у пречнику. Једном руком се држи биљка, а другом се равномерно посипа земља, јер мора да се води рачуна да калемљено место не остане изнад земље. Боље је руже посадити плиће, јер земља може да се дода, него предубоко пошто се неће развијати. На крају, око корена треба угазити земљу и залити. Сутрадан треба нагрнути још земље, јер ће полако улегнути, а то ће бити заштита корена током зиме.

Уколико се саде на тераси, посуда мора да буде велика, јер руже имају огроман корен. Посуду зими обавезно треба заштитити џаком и покрити је новинама.

Припрема ружичњака за зимски сан

Треба имати на уму да орезивање за биљку представља стрес. Зато је потребно обратити пажњу какво је време и у каквом је стању грм. За неке руже је боље током јесени урадити само санитарно орезивање, а право орезивање оставити за крај зиме и почетак пролећа. Током орезивања уклонити све осушене и труле гранчице као и оне са видљивим оштећењима од штеточина. Такође потребно је уклонити и гранчице на којима се налазе јаја, ларве, суви цветови. Орезивање грма треба радити када је дан хладан и без падавина. Не радити резидбу када је мраз и температура испод нуле. Уколико би се орезивање обављало током кишног дана, што такође треба избегавати, ране које настају на биљци приликом орезивања идеалне су за улазак патогена који проузрокују обољења. Избегавати орезивање и кад је топло време, јер то може изазвати буђење пупољака и поновни вегетативни раст. Новоизрасли изданци би измрзли током зиме. За орезивање ружа користити квалитетне, оштре маказе. Изнад пупољка треба направити коси рез. Треба одабрати пупољак из кога ће се на пролеће развити изданак у смеру у коме желимо да се грм шири и гранчице које нису довољно одрвениле. Уклоните све танке и мале прирасте, јер ће током зиме доћи до њиховог пропадања, трулења које се може пренети и на изданке грма.Начин орезивања зависи од типа руже. Руже пузавице се најчешће скраћују за трећину. Мада, најбоље је коначну резидбу пузавица и чајевки оставити за пролеће. Прирасте чајевки орезати на дужину око 20 цм. Полианте и флорибунде потребно је орезати на дужину од 35цм. У јужним подручјима интензитет орезивања може бити јачи.

Грм руже је потребно прекрити да бисте га заштитили од ниских температура. Руже су веома осетљиве на колебање температуре. Ово треба имати на уму и код избора материјала за прекривање. Треба избегавати коришћење вештачких материјала за покривање (најлон, цераде). Овакви прекривачи ће хермитички затворити грм, услед чега се повећава влажност што може изазвати трулење и измрзавање грма.Најбоље је користити природне материјале за прекривање грма руже: земљу, лишће, гране јеле и смрче, снег, трску, лутрасил. Као заштита могу се користити и различити сандуци од дрвета, као и картонске кутије. Шта год да радили и како битно је да ружи створимо амбијент да дише. Руже можемо малчирати смесом тресета и лишћа и тако припремљене оставити их до пролећа. Снег дебљине 30 до 40 центиметара може бити добра заштита за грм руже. Уколико је слој снега тањи треба сакупити околни снег и изнад грма направити малу хумку од снега. Температура испод хумка ће се задржати на 5ºЦ. Земља око грма руже може да се копа и да се грм нагрне слојем ископане земље. Земља се у пролеће, након отапања снега, лагано одгрне. Окопавање ружа доприноси презимљавању великог броја пупољака. Осим тога са земљом можемо помешати слој сламе, сена, лишћа. Уколико грм руже прекривамо лишћем, тада слој лишћа треба бити најмање дебљине 10 центиметара. Овакав покривач је добар за благе зиме.

Добро јутро број 581 – Септембар 2020.