Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Јесен у ружама

Јесен у ружама

ПРИПРЕМА ЗА НАРЕДНО ПРОЛЕЋЕ

32
Foto: Shutterstock

Свака сорта, хибрид или култивар руже ће различито реаговати на појаву ниских температура. Треба знати да су старе сорте отпорније него новостворени хибриди и култивари. Старе сорте завршавају цветање раније, прекидају раст и припремају се за зиму. Код нових ружа дужи је период цветања и оне немају времена да се припреме за зиму и да им изданци одрвене. Руже са тамнијом бојом цвета. рецимо црвена, су отпорније на ниске температуре од ружа са светлијим цветовима, беле руже.

Да би руже дочекале зиму спремне, потребно је крајем лета престати са брањем цветова и пустити да ружа формира плод, шипак. То ће ружи бити знак да се припреми за зиму и престане са вегетативним растом. Неодрвљени, слаби и болесни изданци ће пренети ниске температуре даље на биљку и тако могу изазвати пропадање целог грма. Не можемо утицати на временске прилике, али можемо припремити руже да презиме.

Јесен је идеално време за садњу ружа и ово цвеће прекрасних боја и мириса може да буде право освежење за све оне који нису равнодушни да овај цвет раскошних воја и мириса. Уз мало знања и труда, и пар правила и правих савета ружичњак ће годинама украшавати врт, добијати похвале гостију и пружати велико задовољство поносном домаћину.

Јесења или пролећна садња

Руже је боље садити у јесен него у пролеће, и то се ради све док је земља сува и док се не смрзне. Међутим, пошто се земља због мраза стегне око корена, такве руже касније цветају од оних посађених у пролеће. Орезују се када прецветају, а неке врсте својим латицама дуго украшавају врт. Дакле, немојте журити, прво направите план и одаберите врсте које вам се највише свиђају и тада почните са припремом земљишта. Свакој ружи треба дати простора, јер не воле да се додирују. Према саветима стручњака, размак између мини-ружа треба да буде 30 центиметара, хибрида 40, флорибунда 50, а између пењачица по два-три метра. Оно што морате знати јесте да ружи треба пажљиво одабрати место, јер на северу не може да успе, пошто јој је потребно најмање осам сати сунца. Садња се обавља када је земља сува, добро оцеђена и нема мраза. Најбоље је посадити ружу месец дана пре првог мраза, како би корен имао времена да се ожили.

Земља у коју се саде руже мора да буде богата хумусом и добро дренирана. Уколико је кисело, мора да се дода калцијум, а када је базно, треба да се закисели тресетом или стајским ђубривом, највише воле неутрално земљиште. Руже одлично успевају на земљишту где се гаји поврће. Земљу треба дубоко прекопати и нађубрити, па све добро измешати. После месец дана треба поново прекопати. Ружу никако немојте посадити на место где је већ била ружа.

Ноћ пре сађења руже треба ставити у кофу с водом да би се корен натопио, а када се почне са радом, треба га мало скратити и одстранити све што је оштећено. Рупа у коју се ставља садница треба да буде бар 30 центиметара у пречнику. Једном руком се држи биљка, а другом се равномерно посипа земља, јер мора да се води рачуна да калемљено место не остане изнад земље. Боље је руже посадити плиће, јер земља може да се дода, него предубоко пошто се неће развијати. На крају, око корена треба угазити земљу и залити. Сутрадан треба нагрнути још земље, јер ће полако улегнути, а то ће бити заштита корена током зиме.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us