Ступу или чутуру, како се каже у алексиначком крају, Никола Бошковић наследио је од прабабе Цајке која ју је у мираз донела кад се удавла. Остала је до данашњих дана, по изгледу мало истрошена, али служи сврси и паприке у њој учукане имају посебан укус. Укус старих дана.
– Чутура или ступа је још од моје прабабе Цајке. Она је донела у мираз као девојка при удаји. Тучак је из породице дединог брата, па сам ја то сјединио и користим. У њој се, како ми кажемо, чука паприка. Прво се очисти од семена, онда се на крају шпорета у тепсијама осуши, када буде хрскава стави се у ступу и лупа док се не уситни. Просеје се и стави на хладно место – а и семе паприке је старо и наслеђено.
– Семе паприке је од парабабе Џане. Њега је моја мајка затекла код своје свекрве и сејала. То је гушава паприка, гушавка и тог семена нема више да се купи. И семе паприке и ступа су јако стари, само је ступа старија – рекао је Никола Бошковић за Добро јутро.
Текст: З.Д.
Фото: Никола Бошковић