Пољопривредно газдинство Цвејић из Кличевца, околина Пожаревца, специфично је по врсти шардонеа, вина које смо први пут видели на Агро сајму у Београду. Укус је као укус сваког шардонеа, али је боја необична – плава. Једини у Србији производе ово вино и тиме су привуклу пажњу бројних посетилаца сајма. Прилична гужва била је око њиховог штанда и представница фирме једва је издвојила неколико минута да нам исприча како се ово вино прави и одакле му та специфична боја.
– Ја сам Драгана Цвејић представник ПГ Цвејић из Кличевца и на овом сајму представљамо плави шардоне и франковку. Сорта грожђа је шардоне, с тим да нема купаже, и у њега се током врења ставља трава генецијана која му даје ту плаву боју. Она стоји док је грожђе у кљуку. На сто литара ставља се једна до две шаке траве. Траву набављамо од наших пријатеља из Северне Македоније – а у Северној Македонији су први пут и пробали плави шардоне и одлучили да га праве.
– Били смо у Северној Македонији код пријатеља и они су нас водили у једну винарију у којој смо пробали плави шардоне. Дошли смо на идеју да и ми покушамо да га правимо. Укус је као и укус сваког шардонеа, само што се добија на боји – и овај шардоне као и свако друго вино одлежава у бурету, прво храстовом затим прохромском.
– Одстојава у бурету док ври, барем два до три месеца, а потом га претачемо у прохромску бурад. За сад производимо мање количине, али планирамо проширење производње. Могу рећи да је потражња прилично добра, иако се људи зачуде кад виде боју. За сада само супруг и ја радимо у производњи, имамо око 800 чокота грожђа и планирамо да проширимо и виноград – рекла је Драгана Цвејић за Добро јутро.
Текст и фото: Зорица Драгојевић