Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Јесте ли пробали плави шардоне?

Јесте ли пробали плави шардоне?

985

Пољопривредно газдинство Цвејић из Кличевца, околина Пожаревца, специфично је по врсти шардонеа, вина које смо први пут видели на Агро сајму у Београду. Укус је као укус сваког шардонеа, али је боја необична – плава. Једини у Србији производе ово вино и тиме су привуклу пажњу бројних посетилаца сајма. Прилична гужва била је око њиховог штанда и представница фирме једва је издвојила неколико минута да нам исприча како се ово вино прави и одакле му та специфична боја.

– Ја сам Драгана Цвејић представник ПГ Цвејић из Кличевца и на овом сајму представљамо плави шардоне и франковку. Сорта грожђа је шардоне, с тим да нема купаже, и у њега се током врења ставља трава генецијана која му даје ту плаву боју. Она стоји док је грожђе у кљуку. На сто литара ставља се једна до две шаке траве. Траву набављамо од наших пријатеља из Северне Македоније – а у Северној Македонији су први пут и пробали плави шардоне и одлучили да га праве.

– Били смо у Северној Македонији код пријатеља и они су нас водили у једну винарију у којој смо пробали плави шардоне. Дошли смо на идеју да и ми покушамо да га правимо. Укус је као и укус сваког шардонеа, само што се добија на боји – и овај шардоне као и свако друго вино одлежава у бурету, прво храстовом затим прохромском.  

– Одстојава у бурету док ври, барем два до три месеца, а потом га претачемо у прохромску бурад. За сад производимо мање количине, али планирамо проширење производње. Могу рећи да је потражња прилично добра, иако се људи зачуде кад виде боју. За сада само супруг и ја радимо у производњи, имамо око 800 чокота грожђа и планирамо да проширимо и виноград – рекла је Драгана Цвејић за Добро јутро.

Текст и фото: Зорица Драгојевић