Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Како бундеву спаковати у тегле?

Како бундеву спаковати у тегле?

403

Бундева потиче из Мексика, а захваљујући шпанским освајачима, пренета је из Америке у Европу. Верује се да је најстарија гајена култура. Семенке бундеве које потичу из периода између 7.000 и 5.500 година пре нове ере пронађене су приликом археолошких ископавања. У старој Грчкој и Риму правиле су се помаде од бундевиног семена и маслиновог уља, а жене су је користиле за негу коже.

Пише: Биљана Ненковић

Код нас бундева представља симбол плодности и традиције. У Кикинди је тиква лудаја толико значајна да има и свој празник. А што је најважније, као намирница је изузетно здрава и лековита. У њој је чак шест пута више витамина од јабуке и цвекле. Богата је витаминима А, Ц и витаминима Б групе, као и гвожђем, а новија истраживања потврђују да има и антиканцерогено дејство.

Бундеве стижу у касну јесен и спадају у групу плодова који се међу последњима беру с њива. Познато је да могу дуго да трају и да се користе свеже током целе зиме, само је питање начина како их сачувати. Узгајивачи кажу да је важно бундеве обрати пре него што се направе посекотине и модрице. Ове повреде могу да буду пут различитим микроорганизмима који изазивају трулеж. Битно је приликом бербе оставити стабљику од 3 до 4 цм. Чувати их на хладном, сувом и добро проветреном месту, на температури од 10 до 12 степени. Не би смеле да се складиште у близини јабука, крушака или другог воћа које дозрева. Зрело воће ослобађа етилен, гас који може да буде штетан за тикве. Уколико се правилно чувају, могу да се одрже свеже и добре за употребу и до 6 месеци.

Ако немате услове да чувате свеже тикве, можете их претворити у зимницу. Питање је само како бундеву од два – три килограма спаковати у тегле?

После овог, следи питање – да ли сте пробали туршију од бундеве? Укисељена бундева је подједнако укусна и одличан је прилог уз јела са месом.

Туршија са бундевом

Састојци:

1,25 кг бундеве

50 г соли

свежа зелена паприка

2 мање главице лука

250 г шећера

2,2 дл сирћета

2 кашичице семена слачице

кашичица бибера,

кашичица семена целера.

Припрема: Бундеву очистите, исецкајте на коцкице, преручите у већу посуду, додајте очишћену и на траке исечену паприку, лук исечен на колутиће. Сипајте со и оставите да стоји најмање 2 сата, како би поврће пустило сокове. Повремено промешајте. Додајте шећер, сирће, семе слачице и целера и бибер. Кувајте до врења. Када течност прокључа, скините с ватре, процедите, поклопите и оставите да стоји још 2 сата и поново ставите да се кува. Када маса прокључа, смањите температуру и кувајте 5 минута, скините с рингле, сачекајте да се мало охлади па пуните чисте стаклене тегле, али никако до врха. Чистом крпом обришите врхове тегли, херметички их затворите, поређајте у посуду допола напуњену тек прокључалом водом и кувајте 10 минута. Извадите из воде, сачекајте да се сасвим охлади и чувајте на хладном, сувом месту.

Бундева у замрзивачу

Упркос томе што бундева спада у намирнице које се најдуже могу чувати свеже у домаћим условима, има оних које више воле да је ставе у замрзивач. Овај начин чувања је одличан, јер бундеве у замрзивачу неће изгубити на квалитету и укусу. Бундеву треба ољуштити, насећи, очистити од семенки и поделити у кесе на количине потребне за једну употребу.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us