Мали или већи вишкови поврћа, преостали из вегетације или циљано набављени за зиму, чувају се на различитим местима, а где – то зависи од много чинилаца. У становима избор места је сведен на оставу и фрижидер, и ту се не могу чувати све врсте које ће се током зиме користити у исхрани. Најчешће се чувају по џачић лука, кромпира, ораха и лешника, ређе цвекла, зелен, целер и остало кртоласто поврће. За стварање већих залиха нема ни потребе, јер су готово у сваком комшилуку маркети, пиљарнице, пијаце…
Пише: Светлана Мујановић
У селима је ситуација већ другачија. У домаћинствима, у чијим баштама се произведе пуно поврћа, грехота је за зиму не сачувати све што претекне у вегетацији. Тамо је и већи простор, па је избор места за „зимовање“ свих вишкова шаролик. Фрижидер и остава су „десна рука“ свакој домаћици, али већи вишкови се чувају у подрумима, шупама, траповима… Важно је да се поврће на тим местима може несметано прегледати и благовремено избацити натруло, како би преостали плодови што дуже сачували виталност.
Коме (не) прија етилен
Место на којем ће се преко зиме поврће чувати треба да је ушушкано, да у њему температура не падне испод нуле, како се не би смрзнуло. Такође, пази се да она не буде ни висока, јер се одржавањем ниских температура смањује губитак влаге и спречава увенуће поврћа, успорава развој микроорганизама који изазивају трулеж и смањује се синтеза етилена, који такође у великој мери утиче на квалитет ускладиштеног поврћа.
Да подсетимо. Етилен је безбојни гас који биљке редовно синтетишу и који убрзава сазревање, иницира појаву и јачину боје, али и убрзава омекшавање плодова, губитак хлорофила у зеленим ткивима, тј. жућење и губљење боје. Због њега се на салати појављују тамне флеке, жути цваст броколија, шаргарепа постаје горка.
Етилен редовно упијају купусњаче, лиснато поврће, пасуљ, шаргарепа, грашак, паприке, патлиџан и краставац, па ово поврће ваља чувати подаље од плодова који емитују етилен – диње, парадајз, печурке и готово све врсте воћа. Кромпиру и луку етилен помаже да не проклијају, па их је пожељно складиштити у близини поврћа које емитује етилен.
Најбољи зимовник и како га одабрати
Велике количине етилена у затвореном простору обично потичу из заражених, оштећених и плодова који сазревају, те је због тога од велике важности да се просторије у којима се чувају вишкови поврћа редовно проветравају и проверава здравствено стање ускладиштених плодова.
У овом месецу сви вишкови поврћа су уклоњени из башта и смештени у трапове, оставе, шупе. Али, дешава се да у први мах за сваку врсту није одабран баш најбољи зимовник. Да би сво поврће, претекло из вегетације и остављено за зиму, остало што дуже витално, није касно ни да му се сада промени адреса.