Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Каква клима, таква и пчеларска берба

Каква клима, таква и пчеларска берба

468

Пише:

Андријана Глишић

Пред пчеларима је још једна неизвесна сезона, с обзиром на то да из годину у годину временски услови и климатске промене значајно утичу на крајњи резултат – количину и квалитет меда. Татјана Мрдак из Сивца, која се 21 годину бави пчеларством, нада се да ће ова сезона бити боља од претходних, а за предстојеће паше припремила је стотинак кошница.

– Прва паша би требало да буду врба и џенарика, као и воћна паша. У околини у којој ја пчеларим, нажалост, немамо ту пашу. Кошнице селим у један од воћњака, али време заиста буде толико лоше и хладно, с много ветра, па и немамо неке приносе, али то за развој пчела буде довољно и коректно. У остатку Србије могу се и добити неке количине воћног меда – објашњава Татјана.

Након багрема пчеле одмарају

Затим следи паша на уљаној репици на којој пчеле наше саговорнице сакупе значајне количине полена, уједно се врло лепо развију, а уљана репица је јако значајна и за изградњу воска, указује Татјана.

Након тога, пчеле селимо на багрем – каже. – Али, ту селимо део кошница које нису биле на репици, да не би дошло до мешања са багремом. То није добро, јер се може променити структура багремовог меда, онда није чист и брже кристалише, што није добро за багрем.

У другим крајевима Србије, пчелари селе кошнице на липу и ливадску пашу, а Татјанине пчеле након багрема одмарају и имају дужу паузу до сунцокретове паше.

Сунцокрет најсигурнија паша

– Сунцокрет се трудимо да искористимо максимално. За 21 годину пчеларења нисам доживела да сунцокрет скроз омане. Увек смо успевали да извучемо неку количину. Морам да напоменем да је и липова паша фантастична, за оне који могу да је имају, али је пред сам сунцокрет, па се ја ипак пре одлучим за њега – поверава нам наша саговорница.

Сунцокретова је, истиче, најсигурнија паша и врло добра за припрему пчелињака за зимовање. А када пчеле сакупе мед у кошници, он мора да сазри баш у њој и, у тренутку када је у раму затворен медним поклопчићима у проценту од 70 одсто, почиње врцање.

– Изврцамо га и бурад у која одмах затворимо, зато што мед купи све из своје околине, посебно влагу – упозорава Татјана. – Ако је влажно време, њему ће одмах почети да се повећава влажност, што је недопустиво. Одмах се заблиндирају и затворе бурад и после неколико дана, мед можемо јести. Ипак практикујемо да поједемо прво залихе од прошле године, али важно је знати да одмах можемо конзумирати нови мед.

Кристализован мед је, истиче, такође, врло квалитетан. Сама кристализација је, објашњава, заправо природно својство меда.

Сваки мед јача имунитет

– Било би добро да људи то знају и да купују мед када је кристализован. Такав мед је добар за болове у грлу и против кашља. Ублажиће га, а најбоље је да га сисамо и што више држимо у устима, тако да може одмах кроз пљувачне жлезде да оде у крв, а не да га желудачна киселина упропасти.

Иначе, сваки мед, напомиње, побољшава имунитет, олакшава прехладу, а врло је добар и за козметичке третмане.

– Многе жене ни не знају да би могле да ураде пилинг лица и уопште коже, али и да мажу косу, јер тако дајемо кожи и коси хранљиве материје. Такође, добро је и испуцале руке мазати медом, јер би сигурно обновио кожу и те ранице би брже зацелиле. Мед од уљане репице је, морам да напоменем и то је и научно доказано, одличан за простату.

Поручује да мед није лек, иако то многи мисле, већ је, истиче, одлична превентива, те би требало да нам буде навика од раног детињства. А и, саветује, добра је замена за шећер, па где год га можемо користити као заслађивач уместо шећера, то и треба да урадимо.

Багремов мед за алергичне на полен

Око одабира меда, саветује Татјана Мрдак, требало би да се посаветујете са пчеларом којег познајете, јер ће он најбоље знати шта да вам препоручи. Јесте сваки мед добар, али, на пример, они који су алергични на полен, требало би да једу багремов мед.

– Пчелар ће вас посаветовати најбоље. Мед од багрема нема толико полена, скоро да га и нема и зато је препоручљив и за децу, за разлику од уљане репице која је пуна полена и управо због тога она кристалише врло брзо. Ко није алергичан, требало би да једе такав мед, јер је полен веома добар за здравље.