Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Каприциозна циклама, вредна труда

Каприциозна циклама, вредна труда

616

Текст и фото: Биљана Ненковић

Кад завладају сиви и хладни дани, свој кутак најбоље ћете улепшати нежним бојама и цветовима. Циклама (Cyclames) један је од омиљених избора. Уз добру негу, ово цвеће краси домове широм света у касну јесен и зиму. И у Србији је омиљена собна биљка која цвета од новембра до априла, а понекад и до јуна.

Циклама је род од око 23 врсте вишегодишњих биљака, које припадају породици јагорчевина. Пореклом је из медитеранских крајева и може да се гаји и у башти, али и као саксијско цвеће.

Симбол искрености и жеље за помирењем

Потиче из Мале Азије, а име је добила од грчке речи Киклос, што значи круг, јер су њени цветни штапови спирално увијени. Као поклон симболизује искреност или жељу за помирењем. Узгаја се због висећих цветова с пет савијених латица и отвором, често прошараним тамнијом бојом. Није отпорна на мраз. Расте у висину 10 до 20, а у ширину 15 до 20 центиметара.

Успешно гајење почиње још приликом куповине, када треба изабрати биљку која има здраве листове и много пупољака, а у новом дому потребно јој је много светлости, али не и директног сунца. Важи за избирљиву каприциозну даму међу цвећем, која труд богато награђује.

Познаваоци хортикултуре сматрају да је кључ успешног гајења и одржавања цикламе „ископирати“ њено природно окружење колико год је то могуће. Ово цвеће воли температуру која ноћу није нижа од 5, а дању највише 10 степени, али само у току цветања. Саксије треба ставити близу осветљеног прозора на југоисточној, источној или западној страни. Може се ставити између два прозорска крила у самом прозору.

Ако је температура превисока, биљка ће почети да жути, а цветови ће брзо нестати. Ако цикламу ставите на засенчено место, листови ће, такође, брзо пожутети, а цветне дршке ће се издужити и постати савитљиве. Дакле, одговара јој светло место заштићено од јаког подневног сунца, као и умерена температура.

Нега по прецизном рецепту

У време цветања, цикламу треба заливати одстајалом водом, а оптимално би било четири пута недељно. Бујнију биљку с више цветова и листова потребно је заливати свакодневно. Најбоље је воду сипати у подметач, а када се она оцеди, просути вишак воде, како је биљка не би упијала. Прихрањује се течним ђубривом за цветнице на око три до четири недеље, осим у периоду мировања.

Циклама је вишегодишња биљка и редовно ће цветати уколико се правилно негује целе године. После прецветавања треба је првог месеца умерено заливати, отприлике једном недељно. После месец дана, заливање се проређује на једном у две недеље, а на крају њеног мировања треба у потпуности прекинути заливање. Тада се циклама остави да одмара месец дана на тамном и сувом месту.

После месец дана потпуног мировања, гомољ се извади из саксије, одстрани се земља, стари листови и труле жилице, па се тако очишћен посади и растреситу земљу. Гомољ се пресађује у добро опрану саксију, већу за један број.

Лош цимер за зимогрожљиве

Сади се тако да трећина његове висине вири из саксије. Остави се на сеновитом месту, уз заливање једном месечно. Када се појаве први листови, биљка може нормално да се залива и тада је треба преместити на светлије место. То је уједно и најлакши начин да размножавате цикламу у свом дому, уместо да старе биљке бацате и сваке године купујете нове.

Када прође њен захтевни календар, следи уживање. Звучи компликовано? Да. Као и све каприциозне даме, и она захтева пажњу, али није недостижна. Када је купите из пластеника или у цвећари, покушајте да имитирате услове који су у тим срединама били идеални. Ако јој нагло промените температуру и влажност ваздуха, или ставите директно на сунце, изгубићете је, неповратно, и то врло брзо.

Њена добра страна је у томе што много труда и посвећености награђује нежним, миришљавим и прелепим цветовима. Ако сте зимогрожљиви и волите зими да вам буде веома топло у кући или стану, циклама неће бити ваш идеални „цимер“, јер не трпи високе температуре, а још мање сув ваздух.

Магија, украс, лек, афродизијак

Верује се да циклама ублажава јутарње главобоље и мигрене. Некада се користила и у биљној магији и важила је за најмоћнији љубавни напитак, као додатак вину. Оно што ово цвеће издваја од других јесте то што је по њему једна боја добила име. Сетите се да, када наручујете хаљину или ципеле, кажете да хоћете оне у циклама боји. И даље не морате ништа да објашњавате. Када би се изглед цветова упоређивао с особинама, рекли бисмо да је на први поглед кочоперна, а да ипак личи на стидљиви шумски цветак. Верује се да може да изглади свађе, посебно оне између свекрве и снахе.