Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА КАРФИОЛ СЕ У ОКТОБРУ БЕРЕ И САДИ: Боје различите, хранљивост једнака

КАРФИОЛ СЕ У ОКТОБРУ БЕРЕ И САДИ: Боје различите, хранљивост једнака

305

Октобар је месец када се карфиол или сади, или бере. Реч је о вредном и квалитетном поврћу, које због својих корисних састојака још зову и „школовани купус“. Може се јести сиров, у туршији, у чорбама и варивима. Обилује витаминима и минералима и због тога је чест гост на нашим трпезама и баштама.

Карфиол је најчешће једногодишња зељаста биљка, која припада роду дивљег купуса. Назив потиче од италијанске речи cavoli fiori што значи „цвеће купуса“. Потиче из Мале Азије и Медитерана, мада многи верују да је Кипар постојбина карфиола. У садашњем облику почео је да се користи у 15. веку. Препознатљива главица, која се још зове и ружа, или цветача, настаје када карфиол има 9 до 12 листова и може бити беле, зелене, црвене, љубичасте или светложуте боје.

Пише: Биљана Ненковић

Постоји неколико сорти које се најчешће гаје у свету и код нас. Ерфрутски карфиол сазрева за 100 до 110 дана, има веома дуге листове, усправну лисну розету, у средини белу и чврсту ружу, средње је величине и одличног укуса.

 Снежна груда је сорта чија вегетација траје 100 дана. Погодна је за јесењу производњу, главице су јој снежнобеле боје и масе од килограм до два.

 Вајтфокс је сорта погодна за јесењу производњу и има праве листове који покривају цео плод.

Мастер сорта има вегетацију око 105 дана, са главицом беле боје, тежине од 0,6 до 1,2 килограма.

Данскиекспорт има средње крупну главицу која може бити тешка од 0,8 до 1,2 килограма и стиже за 125 дана од дана расађивања.

Елкап Ф1 може да се гаји целе године. Ружа му је чисто беле боје и стиже за 100 дана од дана расађивања.

Аризона Ф1 је сорта чија вегетација траје свега 75 дана током јесење производње. Веома је толерантан на сушу. Има прилично јак коренов систем и добро рађа.

Арфак Ф1 је рани хибрид и сазрева за 60 до 70 дана од дана расађивања.

Сорта карфиола Снежналопта захтева плодно земљиште, воли редовно заливање, ђубрење и сунчеву светлост. Сеје се у пролеће од марта до јуна и спада у једну од најквалитетнијих и најукуснијих сорти.

Сицилијански љубичасти карфиол је веома укусан и уз то декоративан. Није хибрид и и сеје се на исти начин као и све остале сорте, у рано или касно пролеће.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us