Насловна АРХИВА KAZAN MORA BITI ČIST – Počinje sezona pečenja rakije

KAZAN MORA BITI ČIST – Počinje sezona pečenja rakije

Први и најважнији посао пре почетка сезоне печења ракије јесте прање казана. Заостали мириси, ароме и наслаге могу потпуно изменити укус дестилата

5844

Preduslov za pravljenje, odnosno pečenje dobre rakije je pranje kazana sa spoljne i unutrašnje strane. Ovaj  posao zahteva posvećenost i vreme s obzirom na to da se sastoji iz nekoliko koraka, a pranje se obavlja detaljno. Pre početka potrebno je rastaviti sve elemente kazana, posebno deo za zagrevanje i isparavanje, a posebno deo za kondenzaciju. U delu za zagrevanje i isparavanje se češće mogu naći tvrdokorni slojevi prljavštine budući da je temperatura zagrevanja viša zbog otvorenog plamena. Nečistoća se skida potapanjem u vodu ili tvrđim četkama. Nikako ne treba čistiti kazane žičanim četkama ili struganjem oštrim predmetima.

Sa spoljnje strane kazan se pere i čisti, sem u predsezoni, i u toku sezone rada. Pere se najčešće 10-postotnim rastvorom limunske kiseline u vodi. Koncentracija rastvora može biti niža ukoliko je kazan čistiji. Pošto je kazan za pečenje rakije napravljen od elektrolitički čistog bakra, sklon je oksidaciji, odnosno prevlačenju sloja oksida preko svoje površine. Kazan se pere i čisti blagim pritiskom na četke ili sunđere, a nikako oštrim koji mogu oštetiti površinu. Sunđere ipak treba izbegavati jer imaju  odlične preduslove za razvoj štetnih bakterija, odnosno gljiva. Najbolja je pamučna krpa natopljena rastvorom limunske kiseline za svakodnevno brisanje kazana.

Unutrašnjost kazana je moguće prati sa više različitih rastvora. Može se koristiti kaustična soda koja je potencijalno veoma opasna za korisnika i kazan, te se ne sme prelaziti koncentracija od 5 odsto. Predlog je da se koristi kalcinisana ili kristalna soda jer je drugačije jedinjenje i manje opasno od pomenute kaustične (žive) sode. Ukoliko se kazan redovno pere, dovoljna je koncentracija sode od 1 odsto. Ukoliko je kazan jače zaprljan, koncentracija može biti i veća. Obavezna je upotreba lične zaštitne opreme, minimum zaštitne rukavice i maske. Unutrašnjost kazana gde se sipa kljuk pere se direktno četkom i krpom. Vod koji spaja rezervoar za kljuk i tabarku pere se uz pomoć priručnog alata ili potapanjem. Cev se može okrenuti tako da otvori budu usmereni vertikalno na gore, a zatim se napuni rastvorom kiseline ili baze i ostavi da odstoji od 10 minuta do 1 čas. Može se uz pomoć sunđera na kanapu provući kroz cev i naizmeničnim povlačenjem kanapa ošistiti unutrašnjost cevi i vodova. Isto se radi i sa kondezatorom, tabarkom. Izlaz se zatvori a potom se vodovi napune rastvorom i ostave da stoje. Kada se sve isprazni i ispere vodom, preostaje još jedno pranje uz pomoć destilovane vode. Sipa se oko tri četvrtine zapremine kazana, zatim se zagreje a proizvedena para će sve vodove isprati i dezinfikovati. U ovom slučaju, tabarka se ne puni vodom već para slobodno izlazi na donjem ispustu. Potrebno je da para izlazi na ispustu od 10 do 30 minuta.

Kod kazana koji imaju posebne kolone, mešalicu, složene vodove i posebni uređaj za kondezaciju, potrebno je mnogo više vremena za rastaviti u elemente i oprati. Zato se primenjuje jednostavniji način. Rastvor kaustične sode od 1 odsto se sipa u kazan i zatim se obavlja destilacija u dužini od 1 do 2 časa. Tabarka je u početku bez vode, a kasnije se napuni vodom radi kondenzacije. Posle ovoga, u kazan se sipa čista i po mogućstvu destilovana voda i ponovo izvrši destilacija vode, odnosno pranje kazana u trajanju od 15 do 30 minuta sa prvo praznom tabarkom (sklop za kondenzaciju), a zatim punom vode. Nakon ovoga, kazan je spreman za rad, odnosno za početak pravljenja voćnog destilata.

Na još jedan deo treba obratiti pažnji kod pripreme kazana za pečenje rakije. Spojevi vodova sa kazanom i tabarkom su često kritični. Pre su se spojevi premazivali lepkom napravljenim od brašna i vode, ili još sa dodatkom mekinja. Danas su ti spojevi konusni, te zaptivaju bez dodatog zaptivača. Mogu se koristiti i gumeni prstenovi, najčešće silikonski, koji mogu izdržati više temperature bez oštećenja.

Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.