Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Колико кошта просечна посна трпеза за Бадње вече?

Колико кошта просечна посна трпеза за Бадње вече?

284

У време божићног поста док се верници припремају за обележавање једног од највећих хришћанских празника, многе интересују цене посних намирница, најпре оних које се налазе на трпези за Бадње вече. Рачуница коју смо извели указује да је четворочланој породици, за једну посну свечану вечеру, потребно минимум 10.000 динара, треба узети у обзир да ће већини сва три оброка бити посна. У зависности од обичаја у вечери пред Божић на столу би требало да се нађу риба, посни пасуљ, кромпир салата, шампињони, суво воће, ораси, ситни посни колачи, резанци с орасима или с маком, компот и мед и наравно воће.

У рибарницама и маркетима најтраженији су шаран, сом и пастрмка, док су од морске рибе актуални филети лососа, бранцин и орада. Приметно је да цене варирају те у рибарницама на новосадским пијацама Лиманској, Футошкој, Детелинарској, Рибљој и Сателитској за филете ослића, у зависност од грамаже, треба издвојити од 495-990 динара, килограм очишћење пастрмке стаје од 685-889, за очишћеног шарана (шницла) треба издвојити од 750-1450 динара. Килограм смуђа је од 1.150 до 1.700, док килограм сома стаје између 950 и 1.900 динара. За оне који више воле лагане салате са туњевином и посном тестенином треба рећи да је цена једне конзерве туне од 199 до 600 динара колико стаје „Рио маре“, док су посне макароне од 64 до 200 динара, посни мајонез кошта од 100 динара па навише, а цена му зависи од грамаже и произвођача. Напици од кокоса, бадема, соје или пиринча, су од 250-350 динара, а 100 грама биљног сира кошта од 150 до 250 динара. Намаз хумус је од 189 до 220 динара.

Наравно, ових дана се у већим количинама купује језграсто и сушено воће. На градским пијацама за бадеме, орахе или лешнике у ринфузи треба издвојити од 700 до 1.300 динара, а слична је цена и у продавницама здраве хране. Ове намирнице су скупље у мегамаркетима, јер кесица од 70 грама печеног бадема кошта од 200 до 400, колико је цена и лешника. Ораси очишћени су од 700 до 1500 динара, а они у љусци стају од 300 до 600 динара. Сушено воће најјефтиније је на пијацама – за суве шљиве треба издвојити од 400 до 1.000 динара колико су на Лиманској пијаци,  суве смокве су од 500-900, а најскупље су суве кајсије за које суграђани треба да издвоје од 1000 до 1600 динара. Паковање сушеног воћа (200 грама) у трговинским ланцима стаје од 180 до 500 динара. Уколико не правите колаче сами, куповне ће те у зависности од врсте, радионице или посластичарнице платити од 800 до 1.500 динара. Уколико желите да испоштујете све обичаје будите спремни да платите и проклијалу пшеница од 200 до 400, скромније бадњаке у продавницама по 200 динара, а оне китњастије и скупље, због чега је рачуница за овај празник прилично висока.

Фото и текст: Љиљана Миловановић