Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Кромпировом мољцу пријају климатске промене

Кромпировом мољцу пријају климатске промене

97
farmer caring for the growing crop

Мољац кромпира (Phthorimaea operculella), нама до недавно непозната напаст, постао је последњих година чак и разлог због којег су неки произвођачи одустали од производње ове значајне повртарске врсте. То је је штеточина сушних и топлих региона, у које се полако убраја и наша земља.

С њиве на коју се ова штеточина усели, добија се нижи принос неквалитетних кртола. Такав меркантилни кромпир нема тржишну вредност и тешко се продаје, а семенски уопште није за употребу.

Воли топла и сува лета

На масовну појаву мољца кромпира утицала је глобална промена времена. Последњих неколико година имамо благе зиме, а током летњих месеци до касно у јесен је прилично топло и суво, што одговара овој штеточини. У нашим условима овај мољац има пет до седам генерација. Оптимална температура за његов развој је од 27 до 35 степени и тада се генерације брзо смењују, јер развој једне траје 20 до 25 дана. Када захлади па температура падне на 18 степени Ц, лептири следеће генерације излећу и за два месеца, а на 16 степени Ц престаје пиљење гусеница.

Мољац напада и парадајз, плави патлиџан и дуван. Ипак, најштетнији је на кромпиру који напада и у вегетацији, и за време чувања у складиштима. У току вегетације лептири полажу јаја на листове кромпира, а ларве, током исхране праве мине на листовима и ходнике у стабљикама због чега се надземни делови превремено суше. Највеће штете настају на кртолама. При крају вегетације, уколико се банкови уруше па кртоле оголе, лептири на њих несметано полажу јаја. Женка, лептирић смеђе боје с љубичастим преливима, дужине 10-12 мм, тада полаже јаја (50-200 комада) на земљу око биљака, стабљику, на и у окца на кртолама. Испиљене ларве се убушују у њих и праве ходнике и галерије. Када се у потпуности развију, ларве могу бити дужине око 13 мм, а боја им зависи од тога да ли су се храниле лишћем и стабљиком или само кртолом, и креће се од беличасто-зеленкасте до љубичасте боје. Критичан период за напад мољца је од половине јула до вађења кромпира, као и од момента уношења кртола у складиште па све док температура у њима не падне испод 15 степени. Овако нападнуте кртоле веома брзо проналазе паразити и оне пропадају. У производњи семенског кромпира, полажући јаја на и у окца, смањују им клијавост у следећој сезони.

Дакле, мољац већу штету прави у топлијим крајевиима, али и у складиштима у којима се несметано размножава. Штету прави и на надземним деловима биљке, али је она мала, на кртолама је економски значајна. Уколико је изузетно топло и суво време током летњих месеци, када се кромпир гаји на тежим, иловастим земљиштима, на којима се због такве структуре сади плиће, или се касније вади, лептирићима се пружа могућност да дуго и несметано полажу јаја на кртоле и праве веће штете.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us