Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Љубичаста краљица сиромашних поља

Љубичаста краљица сиромашних поља

Лаванда у Србији боља него у Прованси

497
Фото: Pixabay

Миришљаво етарско уље главни је разлог плантажног гајења, а због климе и земљишта, лаванда произведена у јужној Србији квалитетнија је од оне произведене у Француској, Хрватској или Италији.

Између Суве и Старе планине клима је слична медитеранској, те су љубичаста поља тамо и највећа.

Етарско уље или чај од лаванде умирују, смањују напетост, главобољу, ублажавају грчеве и помаже код зацељивања рана.

Мирисом, изгледом и укусом – очарава. Најлепша је када је у друштву својих вршњакиња. Што их је више, поглед је чаробнији. Кад у око не може да стане поље, призор је величанственији, а мирис може да нас одведе у светове које до тада нисмо познавали. Шта знамо о лаванди? Скромна је, а много пружа. И није више резервисана само за Провансу, већ успева и у Србији. И не морате да имате плантажу. Може се гајити у сваком дворишту или на тераси.

Највећа поља лаванде у нашој земљи налазе се на југу Србије. Клима између Суве и Старе планине слична је медитеранској, те су љубичаста поља тамо и највећа. Топли ветрови преко дана долазе са Егејског мора. Земљиште је сиромашна црвеница препуна камена, а преко ноћи клима је планинска. Температура ваздуха ноћу пада, тако да се драгоцено течно уље не разлаже.

Производимо углавном за извоз

У првим откосима лаванде у Србији забележен је максимум од 1,5 процената етарског уља. Управо је миришљаво уље главни разлог плантажног гајења, а због климе и земљишта лаванда произведена у овом делу Србије квалитетнија је од оне произведене у Француској, Хрватској или Италији. Поља у јужној Србији још увек су пионирски подухват. Више од 90 одсто лаванде произведене код нас се извози као сува или етарско уље, а све оно што се узгаја у двориштима остаје код нас.

Највећи произвођачи лаванде у свету свакако су Французи. Некада смо завидели на призорима који су стизали из Провансе, када су се хвалили фотографијама непрегледних поља љубичасте боје, а набавити миришљаве јастучиће које смо стављали у ормаре била је права срећа.  

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us