Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Љубичаста краљица сиромашних поља

Љубичаста краљица сиромашних поља

Лаванда у Србији боља него у Прованси

605
Фото: Pixabay

Миришљаво етарско уље главни је разлог плантажног гајења, а због климе и земљишта, лаванда произведена у јужној Србији квалитетнија је од оне произведене у Француској, Хрватској или Италији.

Између Суве и Старе планине клима је слична медитеранској, те су љубичаста поља тамо и највећа.

Етарско уље или чај од лаванде умирују, смањују напетост, главобољу, ублажавају грчеве и помаже код зацељивања рана.

Мирисом, изгледом и укусом – очарава. Најлепша је када је у друштву својих вршњакиња. Што их је више, поглед је чаробнији. Кад у око не може да стане поље, призор је величанственији, а мирис може да нас одведе у светове које до тада нисмо познавали. Шта знамо о лаванди? Скромна је, а много пружа. И није више резервисана само за Провансу, већ успева и у Србији. И не морате да имате плантажу. Може се гајити у сваком дворишту или на тераси.

Највећа поља лаванде у нашој земљи налазе се на југу Србије. Клима између Суве и Старе планине слична је медитеранској, те су љубичаста поља тамо и највећа. Топли ветрови преко дана долазе са Егејског мора. Земљиште је сиромашна црвеница препуна камена, а преко ноћи клима је планинска. Температура ваздуха ноћу пада, тако да се драгоцено течно уље не разлаже.

Производимо углавном за извоз

У првим откосима лаванде у Србији забележен је максимум од 1,5 процената етарског уља. Управо је миришљаво уље главни разлог плантажног гајења, а због климе и земљишта лаванда произведена у овом делу Србије квалитетнија је од оне произведене у Француској, Хрватској или Италији. Поља у јужној Србији још увек су пионирски подухват. Више од 90 одсто лаванде произведене код нас се извози као сува или етарско уље, а све оно што се узгаја у двориштима остаје код нас.

Највећи произвођачи лаванде у свету свакако су Французи. Некада смо завидели на призорима који су стизали из Провансе, када су се хвалили фотографијама непрегледних поља љубичасте боје, а набавити миришљаве јастучиће које смо стављали у ормаре била је права срећа.  

Данас је ситуација другачија. Лаванде има и у Србији. Не само на плантажама, већ и у двориштима, а саксије са младим биљкама могу се набавити на било којој пијаци. Издржљива је, незахтевна, а богато награђује.

Лепа, мирисна и лековита

Занимљиво је знати да назив лаванда потиче од латинске речи lavare, што значи – купати се. Етарско уље користи се у производњи парфема, сапуна и других козметичких производа. Али, лаванда је и лековита. Уље или чај од лаванде умирују, смањују напетост, главобољу, ублажавају грчеве и помаже код зацељивања рана. Њени цветови се користе и у припреми слаткиша, сјајног укуса и мириса.

Љубичасти цвет и опојни мирис првенствено ће привући пчеле и за њих је добра испаша. Због тога је добродошла у свакој башти. Привући ће и пчеле и бумбаре, али власнике ће већим делом лета награђивати бојом и мирисом. Истовремено, лаванда је фитоницидна биљка, која спречава појаву лисних вашију и мрава.

Постоји права, широколисна и хибридна лаванда. Њен животни век може да достигне и до 30 година. Корен јој је дрвенаст, рачва се и продире дубоко у земљу.  Права лаванда расте у облику ситног грма високог од 40 до 60 центиметара, а може да има обим до чак 1,2 метра.  Цветне гране су једноставне, дуге, листови су наспрамни, уски и сивозеленкасти, а на наличју маљави. Цветови су плаве боје, а плод је округли орах са четири јајасте семенке.

Хибридна лаванда је збијени грм висок до једног и обима до метар и по. Цветне стабљике су разгранате, листови наспрамни, зелени, слабо длакави, а цвет као и код праве лаванде. Ова лаванда је стерилна и плодови нису употребљиви. Све врсте лаванде карактерише јак, препознатљив мирис, који потиче од накупљеног етарског уља. У почетку биљка расте врло споро, али може потерати цветну стабљику већ у првој години. Права лаванда почиње да цвета у јуну, а хибридна нешто касније.

Не тражи посебну негу

За оне који се комерцијално баве узгојем важан је период пуног цвата, који траје око осам дана. Тада цветови садрже етарско уље најбољег квалитета и време је за косидбу.  Али, у двориштима ће она цветати током целог лета.

Лаванда воли много сунца и светлости током целе вегетације. Погодују јој топли терени, заклоњени од ветра. Али, ова биљка у мировању подноси температуре и до -20 °Ц. У случају екстремно ниских температура можете је покрити гранама четинара. Права лаванда нема превеликих захтева. Успева и на плитком и сиромашном земљишту. Размножава се лако – или садницама добијеним од семена, или вегетативно. Добро је знати податак да се хибридна лаванда размножава само вегетативно, јер је семе стерилно. Све саднице саде се у јесен, најбоље током октобра. Садња у пролеће није препоручљива, а последњи рок је март.

Не захтева посебну негу. У првој години потребно је орезавање крајем маја на висину до 10 центиметара, да би се обликовао густо збијен грм. Биљка се поново орезује у другој години на висину од 15 до 20 центиметара и након тога више не треба обликовати грм. Она ће вам наредних 30 година пружати задовољство и бити тихи, мирисни, љубичасти пријатељ.

Суши се у мраку

Лаванда за сушење се бере када пупољци нису превише развијени. Суши се у просторији која је замрачена и која се проветрава. Исечене стабљике треба повезати у мање снопове и окачити их цветовима надоле. Стабљике се могу и неповезане распоредити по столу. Осушене биљке се потом стављају у платнене или папирне кесе или у кутије. Можете целу осушену стабљику исецкати маказама или само окрунити цветове.

Лечи старе ране

Ова биљка је добра за лечење дисајних путева, болног грла и грипа, као природно превентивно средство. Пажња! Требало би да је избегавају труднице. Користи се као лек у случају упале нерава, реуматизма или костобоље, у облику масти. Чај од лаванде препоручује се за смирење И против срчане тахикардије. Уље лаванде зацељује кожу изгорелу на сунцу, помаже код рана које тешко зацељују, код осипа, екцема, гљивица и дерматитис. Употребљава се за масажу, код истегнутих и болних мишића, у купкама, у паковањима за косу.

Сок од лаванде

Принцип прављења сирупа је исти као и од зове. Цветове лаванде положите у суд и на то сипате 2 литра воде и пола лимуна Оставите цветове да се добро натопе, уз обавезно мешање смесе. Следећег дана процедите сок и додајте шећер, око два килограма. На умереној температури кувајте смесу. Док се кува, додајте другу половину лимуна. Не заборавите да повремено промешате. Оставите да се кува пола сата, потом сипајте у чисте флаше.

У колаче се додају здробљени цветови лаванде и замењују, рецимо, какао.

Б. Ненковић

Добро јутро број 567 – Јул 2019.