Насловна ТЕМЕ ГЉИВЕ МЕЂУ ЈЕСТИВИМ ГЉИВАМА ЈЕДНА ЈЕ НАЈБОЉА И НАЈСКУПЉА

МЕЂУ ЈЕСТИВИМ ГЉИВАМА ЈЕДНА ЈЕ НАЈБОЉА И НАЈСКУПЉА

Тартуфи цењени у свим кухињама света

69
Letnji tartuf

Веома су тражени у најеминентнијим светским ресторанима, поготово Италији и Француској, а откупне цене ових подземних гљива могу да досегну астрономске цифре.

Плодна тела тартуфа развијају се и сазревају испод земље у симбиози с неколико врста дрвећа – углавном су то топола, липа, храст и леска.

Саклупљањем тартуфа баве се организоване групе, постоје отворени сукоби између сакупљача и – новајлије никако нису добродошле.

Најбољи проналазач тартуфа није човек, већ пас, и то врхунски дресиран да пронађе тартуфе, а да их не оштети и не поједе.

Од свих кулинарски важних гљива, најцењенији су, свакако, тартуфи. Веома су тражени као сезонска понуда у најеминентнијим светским ресторанима, поготово у Италији и Француској, а откупне цене ових подземних гљива могу да досегну астрономске бројке. Због свега тога, у свету сакупљача ових дарова природе влада изузетна конкуренција која, понекад, залази у зону сиве економије, па и у отворени криминал.

Писани документи о тартуфима потичу из доба старих Грка и Римљана. Уживање у тартуфима сликовито је описао Плиније Старији. Он је забележио како је неки судија у Картаги поломио зубе док је јео велики тартуф.

Шта су заправо тартуфи

Тартуфи су кртоласто-гљиве кромпирастог облика. Састоје се од фертилног дела, такозване глебе, која представља месо гљиве. Глеба је у почетку чврста, а старењем се распада. Заштитна опна којом је тартуф обмотан назива се перидијум и она је стерилна.

Плодна тела тартуфа  развијају и сазревају испод земље у симбиози с неколико врста дрвећа – углавном су то топола, липа, храст и леска. Разношење спора обавља се фунгиворно, тј. уз помоћ животиња које се њима хране, а које привлаче веома снажним мирисом. Плодно тело им је неправилно округластог облика, а управо тај мирис којима привлаче животиње, крив је за сву ту кулинарску помаму.

У питању су гљиве које се комерцијално експлоатишу, а траже се уз помоћ посебно дресираних паса и, у неким случајевима, свиња.

Користе се као додаци јелима, и то у пастама, намазима, шпикованим печењима и другим кулинарским специјалитетима.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us