Насловна ВЕСТИ Mehaničke mere u voćnjacima u jesenjem periodu

Mehaničke mere u voćnjacima u jesenjem periodu

201
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na području delovanja Regionalnog centra Vrbas Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja,  koštičavo voće se u zavisnosti od biljne vrste, lokaliteta i sortimenta, nalazi u fazi od 50 % do 70 % lišća opalo (95 BBCH), a jabučasto voće u fazi lišće gubi boju, početak opadanja lišća (BBCH 92-93).  

U jesenjem periodu, po opadanju oko 70 % lisne mase, sprovode se tretmani bakarnim preparatima sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača bolesti.

Pored ove mere, vrlo je važno sprovesti i mehaničke mere kako bi se očuvalo zdravstveno stanje zasada. Tu spadaju:

–  Odstranjivanje polomljenih, suvih grana i stabala (posebno onih koji su zaraženi bakterijama Erwinia amylovora i Pseudomonas syringe pv. Syringe ili gljivama poput Nectria galigena,

–  Sakupljanje mumificiranih plodova i opalog lišća sa pojedinačnih stabala i na plantažama, a opalo lišće je  najbolje sakupljati ili zaoravati,

–  Kod koštičavih voćnih vrsta u ovom periodu ne treba seći  grane, jer povrede nastale u ovom periodu, mogu predstavljati opasnost za ulaz patogena,

–  Čišćenje stabala od gnezda s gusenicama,

–  Struganje kore i odstranjivanje lišajeva, mahovina.

Ukoliko se na voću uoče simptomi bakterioza potrebno je mehanički ukloniti zaražene delove uz određene sanitarne mere:

– Rez mora biti minimum 30 cm u zdravo tkivo,

– Rane na stablima treba dezinfikovati preparatima na bazi bakra,

– Odsečene biljne delove  ne treba bacati na zemlju nego ih treba ukloniti i spaliti,

–  Obeležiti stabla koja su bila zaražena radi praćenja u narednom periodu ili ih iskrčiti,

– Prilikom rezidbe treba vršiti dezinfekciju alata, obuće i odeće radnika upotrebom 10% rastvora natrijum hipohlorita ili 70% etil alkohola.

Budući proizvođači voća treba da obrate pažnju da prilikom kupovine sadnica biraju one sadnice koje su zdrave i sertifikovane i koje su kontrolisane od  stručnih službi.