Лето, сунчано и топло јутро. Мирис природе, цвећа, цвркут птица, али није увек тако. У граду је мало другачије, мирис је најчешће од издувних гасова аутомобила, буди нас аларм или врева, сирена нервозног комшије и дан је почео. А, можда бисмо могли и нешто, мало да променимо. Бар мирис и поглед.
Свако од нас има прозор, већина и терасу, а мањи број баштицу или башту. И баш у том простору можемо имати свој зелени кутак.
Наравно да је већ лето и да је већина то већ направила, али има и нас који смо, преокупирани послом, заборавили и закаснили да посејемо зачинско миришљаво биље које тако волимо у салати, преливу, десерту, у пићу и јелу које припремамо. И за нас такве постоји простор да и у овим данима формирамо своје мале зачинске баште, па да у њима имамо чак и чери парадајз и љуте папричице.
На свакој пијаци у вашем граду има још увек дивних бака и тета које сваки дан износе баш те мирисне и нама вољене укусе у саксијама зачинских биљака, већ формираних. Наше је да их однесемо кући, пресадимо и уживамо у њиховом укусу и мирису.
За вашу лековиту и укусну башту, било на прозору, тераси или у дворишту, треба вам само добра воља, жеља и мало времена.
За почетак, потребно вам је само неколико ствари да бисте успешно посадили биље у својој башти. Само саксије, земља за саксије и – биљке. Када бирате саксије, треба да имате на уму да ћете биљке можда уносити у затворен простор када се врати хладно време, како бисте продужили сезону свежег зачинског биља. Изаберите биљке које већ користите за кување, оне које волите, као и неколико нових сорти које изгледају занимљиво и имају широку употребу. Слободно комбинујте и групишите неколико различитих врста у већој саксији или жардињери.
Када први пут посадите садницу, треба и да залијете земљу. Редовно проверавајте тло, како бисте били сигурни да се ваше биљке неће осушити.
И још нешто и тешко и важно – треба да знате како и када убрати биљку. Нису све биљке исте када је у питању берба
ПЕРШУН
Першун се сади у саксији средње величине, како би имао довољно простора за раст. Једна кесица семена довољна је за две осредње саксије. Преко ноћи потопите семе и сутрадан га посејте. Заливајте сваки дан. До септембра га можете сејати и држати напољу, након чега га треба унети.
БОСИЉАК
Босиљак воли заливање сваки дан. Поведите рачуна о томе да све цветне пупољке који се појаве, скинете, јер кад босиљак почне да цвета, укус листа слаби. Уколико вам босиљак процвета, треба га извадити из земље и осушити, како би трајао целе зиме. Свеж босиљак се бере тако што увек одсецате врхове биљке, уместо са дна.