Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Нежно, сочно и укусно зрно

Нежно, сочно и укусно зрно

ПРОИЗВОДЊА КУКУРУЗА ШЕЋЕРЦА

736
Foto: Adobe Stock

Изазов је да се кукуруз шећерац посади у малој башти зато што је потребно да биљке буду доста одмакнуте, а воли плодна, хумусна и доста влажна земљишта.

Производња кукуруза шећерца доноси добру зараду, а није сложенија од гајења обичног кукуруза. Погодује му – мало кише, мало сунца, и то треба да пружи природа. Наравно да има доста посла, чак више него у производњи меркантилног кукуруза, али је и зарада адекватна уложеном раду.

Припрема земљишта за кукуруз шећерац иста је као и за кукуруз за зрно. Земљиште које смо јесенас припремили уз одговарајуће количине стајњака, обезбеђује добру залиху влаге и структуру за сетву. Мора се имати у виду да је то интензивна производња, да је склоп биљака већи и због тога на основу аналаза земљишта треба прилагодити минералну исхрану.

Бере се ручно

Клипови кукуруза шећерца за тржиште обично се беру ручно заједно с љуштиком, или се истовремено чисте од љуштике и свиле и откидају на бази клипа. Да се постигне што већи принос, бере се више пута. Кукуруз шећерац најбоље је брати ујутру, док је још нижа температура, и одмах га отпремити у заклон, након чега га треба одвозити на тржиште. У случају да се бере предвече, обрани кукуруз с љуском може се наквасити водом, како би се што дуже сачувала влага, након чега се оцеди и вози на тржиште.

Савршена храна за топле дане

Кукуруз је савршена намирница за топле дане, а када дође зима, верујемо да и тада уживате у кукурузу као прилогу, па макар куповали замрзнут шећерац. Наравно, најукуснији је свеж. Најбоље га је припремати истог дана када је купљен, или убран.

Плиће орање и лака припрема

Уколико га сејемо у овим летњим данима, биће довољно урадити плиће орање (до 20цм), уз добру припрему сетвеног слоја.

Сеје се у више наврата с размаком у сетви од десетак до 15 дана, како бисмо имали континуирану бербу од средине јула до краја октобра. Сеје се на 3 до 5цм дубине, уз размак редова од 60 до 9 цм, и размак у реду 20 до 30цм. У зависности од размака сетве, крупноће и клијавости семена, потребно је 10 до 20кг семена по хектару. Добре производне резултате на мањим парцелама дала је сетва на 50×50цм са по два зрна у кућицу, и постиже се до 100.000 биљака по хектару.

Изазов је да се кукуруз шећерац посади у малој башти зато што је потребно да биљке буду доста одмакнуте. Пре сетве потребно је пођубрити земљу органским ђубривом. Можете га садити из семена или из расада. Шећерац се сади у редове. Размак између редова је 70цм, а између биљака у реду 25цм. Ако сте узели семе, садите га на дубину од 5цм.

Кукуруз шећерац воли плодна, хумусна и доста влажна земљишта. Период вегетације траје око 90 дана. Потребно га је наводњавати на сваких 15-ак дана и потребна је прихрана. Ако вам се развијају танке биљке, значи да им недостаје азот. Ако листови добију љубичасту боју, недостаје фосфор, а ако су листови по рубовима црвени – недостаје калијум, који је највише потребан у време развоја клипа.

Прија а не гоји

Кукуруз шећерац у полузрелом стању даје нежно, сочно и врло укусно зрно, које се употребљава за припрему многих јела, од супа до салата. Неке врсте могу се јести и сирове, док друге треба претходно кувати. Осим скроба, шећерац садржи и беланчевине, због чега је врло здрав.

Иако је сиромашан липидима, веома је богат влакнима и Б витаминима, који су мало присутни у модерној рафинисаној исхрани људи, а организму су потребни због физиолошке и неуролошке равнотеже, као и због здраве коже.

Заблуда је да кукуруз гоји јер има исти број калорија као и јабука, али мање од четвртине шећера. Антиоксидативна активност, која помаже у заштити организма од рака и срчаних болести, повећава се кад кукуруз омекша, тако да кување не може да му штети. Кукуруз садржи лутеин и зеаксантин, две фитохемикалије које чувају здрав вид, а има и корисна дијетална влакна, три грама по клипу.

Како скувати кукуруз

Кување је класичан и најлакши начин да се припреми кукуруз. Сипајте у посуду довољно воде тако да покрије клипове. Најпре скините лишће и очистите клип од свиле. Сипајте воду у шерпу, посолите и ставите млад кукуруз. Када вода почне да ври, кувајте још десетак минута, па проспите воду. Кукуруз прелијте хладном водом и сачекајте два минута пре сервирања.

Печење кукуруза на жару

Печење на жару даје кукурузу јединствен укус. Повуците лишће, али оставите га при дну клипа. Уклоните свилу, па клипове ставите у посољену воду. Нека стоје тако око 10 минута. Извадите клипове из воде и отресите вишак течности. Пеците га око 15 минута на средњој температури на роштиљу, окрећући повремено. Нека се кукуруз охлади довољно да га можете узети у  руку, а затим скините лишће.

Добро јутро број 579 – Јул 2020.