Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Рајачка пимница неготинских геометара

Рајачка пимница неготинских геометара

194

Пише: Зорица Драгојевић

Неготинци Сања и Саша Анкуцовић до пре двадесетак година живели су сасвим обичним животом просечних грађана Србије. Имали су породицу, дом, пријатеље посао геоматара у државној фирми и све је ишло устаљеним током. Преокрет, љубав на први поглед, жеља за нечим својим, нечим јединственим, десила се одласком на рајски Рајац и у његове пимнице. Оно што је требало да траје само један викенд, уз гитаре, добру храну, најбоље вино и најбоље људе, претворило се у – нови живот. Живот вредан жртвовања и одрицања, нови живот којим и данас живе, јер су сан о куповини и отварању сопствене пимнице на Рајцу досањали.

– Иако смо рођени Неготинци, супруг Саша и ја први пут смо дошли на ово чаробно место пре скоро двадесет година. На идеју наших колега, Милоша геометра и Миће цртача из Катастра, провели смо један цео дан у једној од пимница, уз божанска рајачка вина домаћина, мезетлук и Сашину гитару. Остало се до касно у ноћ и већ сутрадан смо Саша и ја пожелели да опет дођемо у ово јединствено камено село винских подрума које има своју причу, свој дух и традицију – сећа се Сања.

Најпре се родила љубав

У Анкуцовићима се тако родила љубав према овом месту па су настојали да, ако не сваки, онда сваки други викенд, проведу баш овде. Размишљали су у то време и да купе једну од пимница, али су их мештани убеђивали да нема потребе јер су у свакој добродошли. Жеља за својом пимницом није се угасила, и поред добрих домаћина који су их гостили и прихватили као своје.

– Касније, тек 2015. године, ипак смо решили да једна од тих лепотица буде само наша, да нам буде викендица и да једног дана ми угостимо све те људе који су нас гостили годинама. Сасвим случајно у некој необавезној причи наш велики пријатељ Цаја нам је понудио своју. Наравно да се нисмо двоумили ни секунда – каже наша саговорница.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us