Насловна РАЗНО Orezivanje papaka kod ovaca i koza

Orezivanje papaka kod ovaca i koza

726

Jedna stvar koja je zajednička za sve rase ovaca i koza jeste potreba i značaj nege papaka. Redovan pregled papaka, da bi se ustanovila pojava obolenja ili preteran rast treba da bude uobičajena praksa na svakom gazdinstvu. Papke treba redovno pregledati, da bi se videlo da li ima oboljenja ili preteranog rasta.

Brzina rasta papaka se donekle razlikuje kod raznih rasa. Kod ovaca i koza papci rastu oko 3-5 milimetara mesečno. S porastom papaka nastaju problemi, pre svega što se gubi stabilnost pri stajanju grla, a naročito su veliki problemi vezani za kretanje. Na ovaj način dolazi do poremećaja opšteg zdrastvenog i fizičkog stanja ovaca i koza, što dovodi u težim slučajevima do smanjenja uzimanja hrane i vode.

Na rast papaka utiče rasa ovce, ali i vlažnost i karakteristike podloge. Ovce koje pasu na kamenitim, suvim podlogama verovatno neće zahtevati onaj obim nege stopala koji je potreban ovcama na mekšim podlogama, bez kamenja i sa više vlage. Ovcama u oblastima s mnogo kiše treba češće pregledati papke nego onima na mestima gde su padavine retke. Učestalost pregleda će zavisiti od specifičnih uslova. Ovce koje se drže na dubokoj prostirci, na primer, verovatno će zahtevati više nege papaka. U nekim stadima se papci orezuju kod svih grla najmanje jednom godišnje, i to često pre no što se grla puste na letnji ispašu. Međutim, u Srbiji je češća pojava da veliki broj vlasnika stada jednostavno prati stanje papaka, pa ih orezuje po potrebi kod pojedinačnih grla.

Pre ili kasnije, svaki pastir se suoči sa orezivanjem papaka. Papke ovaca je lakše orezati ako su one stajale na mekoj ili vlažnoj zemlji (na primer u kasno proleće), nego ako su stajale na tvrdoj i suvoj zemlji (na primer sredinom leta). Za pastire koji žele da urade orezivanje kod celog stada u jednoj sezoni, dobra je preporuka da to planiraju u periodu kada će papci biti mekši, pa tako i orezivanje lakše.

Kod orezivanja papaka potrebno je skinuti sav višak, koji je u međuvremenu izrastao, ali ne više od toga jer bi tada mogla da nastanu povređivanja, pa bi ukupan efekat mogao da bude možda gori nego pre orezivanja.

Postoji veliki broj pribora za orezivanje papaka koji su specijalno prilagođeni za ovce. Šta će se odabrati, stvar je ličnog opredeljenja. Makaze za orezivanje voća mogu biti pogodne za mala stada, ali nikako neće moći da orežu papke više stotina grla. Tipičan metod se sastoji od hvatanja ovce, njenog obaranja, orezivanja papaka na sve četiri noge, pa potom puštanja. Radite pažljivo i nemojte dozvoliti da se iznervirate. Ići će brže kako budete sticali iskustvo. Ukoliko pogrešite, pa preduboko zasečete, ne paničite. To je slično zanoktici – činjenica je da boli, može i da krvari, ali od toga još niko nije umro. K

ako su ovce postajale sve veće i jače, a pastiri iskusniji i pametniji, u zemljama sa razvijenom ovčarskom i kozarskom proizvodnjom veliki broj je prešao na korišćenje stolova ili sanduka koji se mogu nagnuti. Sanduci se obično postave u sistem za rukovanje, pa ovca korača duž prolaza, ulazi u sanduk, a onda ju je lako prevrnuti na leđa i orezati papke. Takvi sanduci mnogo olakšavaju posao, a i čobanin može ponovo da ispravi leđa kada posao završi! Kod nekih modela je potrebno ovcu (u sanduku) okrenuti ručno, dok drugi imaju feder ili rade pomoću hidraulike. Kada je ovaca mnogo, a papci su izrazito tvrdi i suvi, ili kada primena stola koji se naginje traži da se sa grlima radi brzo, mogu se koristiti pneumatski orezivaći papaka koji rade uz pomoć kompresora i tako značajno skratiti vreme potrebno da se posao obavi.

Popović Goran, dipl.inž, PSS Pirot