Насловна АРХИВА ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА: Заштита природним препаратима

ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА: Заштита природним препаратима

980
Фото: Pixabay

Због специфичности органске производње и ограничења при избору препарата, неопходно је комбиновати све доступне мере за решавање проблема у заштити биља – агротехничке, биолошке, биотехнолошке и хемијске мере. Према начелима органске производње, тежи се успостављању равнотеже у природној средини –агроекосистему, тј. одговарајућем односу између корисних и штетних организама применом препарата који су на природној основи. Ево примера и предлога природних препарата за заштиту биља које предлажу мр Гордана Форгић, консултант у заштити биља и стручњак у Пољопривредној стручној служби (ПСС) Сомбор и њени сарадници дипл. инж. Владимир Сабадош и дипл. инж. Јелена Перенчевић.

Најчешћи проблеми приликом заштите биља су корови, штеточине и болести биљака. Биљни производи (фитопрепарати) који се користе у органској производњи могу да се направе и у домаћинству. Углавном се користе:
• чорбе – иситњени делови одговарајуће биљке прелију се хладном водом и оставе 24 сата. Затим, чорба се кува 15 до 30 минута, охлади, процеди и течност се користи за прскање (најчешће разређена);
• мацерат – иситњени делови биљке прелију се хладном водом (најбоље кишницом) и оставе да одстоје 24 сата. Пре употребе, мацерат се процеди;
• ферментисани екстракт – свежи или суви биљни делови прелију се хладном водом и оставе напољу, све док не започне врење. Маса се у току 7 до 12 дана повремено меша. Ферментација је завршена када биљни делови падну на дно посуде, а течност избистри. Пре третирања биљака, екстракт се обавезно разреди.

Коприва (Urtica dioica и Urticae urens) – скупља се на теренима који су богати азотом. Берба се изводи када биљке достигну висину до једног метра и кад су у фази цветања. Препарати на основи екстракта од коприва богати су азотом (фитостимуланти) – поспешују раст гајених биљака, и гвожђем – у медицини коприва се користи за повећање нивоа гвожђа у крви код човека. Такође, има доста олигоелемената, а делује и афицидно на лисне ваши и као акарицид на црвеног паука. Има и извесно репелентно деловање на многе друге инсекте.

Густ раствор од коприве користи се као фунгицид, репелент и прихрана. Неугодног је мириса и одбија лисне ваши, гриње (прегаљ), смеђу трулеж. За његову припрему беру се само надземни делови коприве – један килограм биљке потопи се у 10 литара воде и остави да одстоји 10 до 15 дана у хладовини (најбоље на око 18 Целзијусових степени). Промеша се сваки дан. Раствор ће се згушњавати и променити боју у смеђу. Спреман је за употребу када се више не стварају мехурићи ваздуха услед врења. Затим га је неопходно процедити и одстранити делове биљке који ће се компостирати.

Коприве прихрањују биљке и штите их од болести. Најбоље их је користити у вегетационом периоду, сваке три недеље. Приликом употребе, раствор се разреди водом у односу 1:7, сипа се у флашу за прскање и њиме се третирају биљке и подручје око њих. Пре коришћења, неопходно га је оставити на тамном месту у затвореној посуди до 12 месеци. За раствор против лисних ваши и целерове муве потребно је 224 грама младе коприве натопити водом у канти на недељу дана, затим је процедити и концентрован раствор је спреман за употребу. Може да се користи на поврћу, воћу и ружама. Одбија неке врсте инсеката, а истовремено јача биљку кроз фолијарну прихрану.

Коприва позитивно делује на раст и размножавање великог броја усева – 1:100 у односу на главну културу, делује стимулативно на засад. Такође, њеном садњом неки инсекти (шаргарепина мушица, лисне ваши) радије ће се хранити копривом него шаргарепом и на тај начин ће заштитити усев. Везица свеже набране коприве може да се обеси у кухињским ормарићима ради одбијања мушица и мољаца. Да би могла да се користи као раствор за прскање, коприва се исецка, прелије хладном водом и остави да одстоји два дана. После тога, биљке се прскају раствором добијене течности од 5 одсто. Мацерат се користи разбацивањем по усеву у случају сузбијања лисних вашију. Делује и на неке биљне болести. Ако се коприва мацерира и држи 4 дана и дода јој се мацерат од раставића (Equisetum arvence) у односу 1:1,5 а затим 20л воде, може да се наноси на лишће усева за сузбијање лисних вашију и црвеног паука. Ако се 1кг шећера дода у ових 20 литара и 1 одсто мацерата од екстракта Marsiglia migliore, делује куративно на неке болести усева.

Паприка (Capsicum annum) – користе се изразито љуте фефероне, или паприке које су богате азотом, уљем, као и капсаицином (алкалоидом). Екстракт из плодова паприке се раствара у води и његове компоненте штетно делују на лисне ваши. Справљање мацерата од паприке – 200г сувог мацерата на 100л воде користи се за све време вегетације прскањем или наношењем сувог мацерата на биљке. Chrysantemum cinerariafolium – гаји се код нас, али у Кенији или другим тропским пределима има већи проценат пиретрина (природни инсектицид). Препарат делује углавном контактно и исхраном штеточина и има брзо, иницијално деловање. Осим на штетне инсекте, делује и на Fitoseidae (корисне предаторе гриња). Користи се као прашак и делује против мува, стеница, комараца, лисних вашију, беле лептирасте ваши, кромпирове златице и многих других. Делује само 48 сати, а ефикасност се смањује повећањем температуре и интензивнијом светлошћу.
Ротенон – алкалоид који се налази у цвету, стаблу и семену махунарки (грашак, боб, боранија) користи се као инсектицид и акарицид за сузбијање лептирасте и лисне ваши, цикаде винове лозе, лисне буве, бувача, кромпирове златице и лисних совица.
Препарат ротена – инсектицид биљног порекла, екстракт биљке Derris elliptica, садржи 6 одсто ротенона. Дозе примене крећу се од 0,25 до 0,3 л на 100 л воде. У препорученим дозама није отрован за пчеле.

Фото: Pixabay

Дуван (Nicotiana tabacum) – дуго се користио у повртарству и садржи природне материје које делују против лисних ваши и мува. Кратко делује, те се мора често користити. Справљање мацерата од дувана – 400г ситно исецканог сувог листа дувана или дуванске прашине прелије се са 10л воде. Остави се да одстоји два дана, процеди и разреди у односу 1:2, уз додатак 40г калијумовог сапуна. Користи се за прскање против совица, гриња и крвавих вашију, за сузбијање штетних инсеката на коштичавом и јабучастом воћу, на јагодама, виновој лози, шећерној репи, дувану и поврћу. Препоручује се третирање у вечерњим сатима.

Фото: Pixabay

Раставић (Equisetum arvence) – делује на трулежи и паразите који се развијају на површини листа. Ради њиховог сузбијања, поврће се раније прекривало “овлаш” сламом. Справљање мацерата од раставића – 10кг свежих биљака или 1,5кг мацерата суве материје на 100л воде. Суви мацерат се користи с екстрактима коприве у односу 1:5.

Лук (Alium sativum и A. cepa) – делује на сузбијање лисних ваши и гриња на шаргарепи. Има већи садржај антибиотика (алицин), сумпора и етеричних уља. Екстракт луковице има и репелентно деловање на лисне ваши, Cudia pomonella, Tortricidae и друге инсекте. Користи се и за сузбијање пламењача (нпр, пламењаче руже), чађавице итд. Уље изоловано из лука има бактерицидно деловање преко антибиотика. Справљање екстракта од лука – 750г ченова лука иде на 100л воде или 200г сувих листова луковице прелије се топлом водом (40 степени) и држи четири до пет дана, а затим процеди. Прска се у интервалима од пет дана. Делује против инсеката, плесни, пламењаче. Припремљени екстракт наноси се директно на биљке за су збијање лукове и шаргарепине муве. Раствор од црног и белог лука користи се против гриња и плесни и у случају када листови потамне. Пет стотина грама насеченог црног и белог лука потопи се у 10л воде. Када течност престане да пени, разреди се десетоструком количином воде и затим се земља прска против плесни. Од куваних љуски црног лука може да се направи и средство за прскање против инсеката.

Фото: Pixabay

Опарак је поступак преливања или обраде биљне масе топлом водом. Опарак од белог лука – 700г белог лука прелије се са 10л кипуће воде, поклопи и остави да одстоји па затим процеди. Разређен у односу 1:3 користи се за прскање краставца против пламењаче, а неразређеним се третира земљиште против штеточина и узрочника пепелнице. Бели лук сузбија земљишне штеточине, а засађен између редова јагода помаже им да буду чвршће.
Опарак од надземних делова кромпира (Solanum tuberosum) – 1,2кг зелених, младих, надземних делова биљке кромпира ситно се исече, прелије са 10л топле воде и оставе да стоје три до чети ри сата. После тога, маса се процеди и користи се свеже припремљена, уз додатак 40г раствореног сапуна. Делује против паукова.
Опарак од маслачка (Tarahacum officinale) – 300 г исецканог корена или 400 г свежег листа прелије се са 10л топле воде (40 степени), држи један до два сата и процеди. Корен маслачка треба да се чува на хладном месту. Користи се за сузбијање лисних вашију.
Опарак од камилице (Matricaria chamomilla) – чајна кашика сувог цвета камилице прелије се са 1л кипуће воде, остави да стоји до 30 минута, процеди и користи за дезинфекцију семена. Данас је потврђено да само једна биљка камилице штити површину од једног квадратног метра од појаве земљишних штеточина. Позитивно утиче на све биљке, те је треба сејати где год је то могуће.

За сузбијање болести поврћа на кореновом врату и нижим деловима стабла, неопходни су дезинфекција семена екстрактом коприве и редовно проветравање. Заражене биљке треба ишчупати, земљиште посути пепелом од дрвета, препаратима од бакра или бактеријским препаратом Bacillus subtillis. Један од биолошких фунгицида чија се примена заснива на развоју гљива антагониста Aureobasidium pulluans је препарат boni protect forte који се користи у спречавању плеснивости плодова (Botrutis spp.).

За сузбијање пламењача, пепелнице, антракнозе и пегавости листова користе се биопестициди и фитоекопрепарати, затим раствор сумпора од 0,5 одсто, као и чорба раставића, белог и црног лука, екстракт маслачка и бордовска чорба.
Препарати на основи бакра (бордовска чорба) и сумпора користе се у органској производњи. За 100 литара бордовске чорбе (1 одсто) потребно је:

• 1кг бакарсулфата (плави камен),
• 0,4кг негашеног („живог”) креча,
• или 1,2кг гашеног креча или 1кг хидратизованог гашеног креча.

Од 100л воде из бурета одвоји се 20л, од чега се у 10л воде за гаси 0,4кг негашеног креча или се дода 1,2кг гашеног креча (у виду пасте), или 1кг хидратизованог гашеног креча. У других 10л растопи се плави камен. Када се креч размути, процеди се кроз ређе платно, уз мешање и сипа се у буре с преосталом водом, да се направи кречно млеко. Када се плави камен раствори у других 10л воде, сипа се у буре с кречним млеком. Растопљен плави камен увек се сипа у буре с кречним млеком, а не обрнуто. Додуше, ништа посебно се не дешава ни ако се растопљен плави камен сипа у кречно млеко – таква чорба се брже таложи и нешто је слабијег квалитета. Растопљен плави камен сипа се у кречно млеко, уз мешање и чорба је спремна за употребу.

Бордовска чорба користи се свеже припремљена, јер стајањем губи фунгицидно дејство. Међутим, може да се стабилизује додавањем 250г шећера на 100л чорбе и тако задржава активност неколико дана. Справљање концентрата бордовске чорбе састоји се у томе што се претходно припрема “основна суспензија” кречног млека и “основни раствор” плавог камена који се мешају с водом непосредно пре прскања и на овај начин се припрема концентрат, који може да се чува и током зимског периода. Ово је добар начин припреме када се праве мале количине за омање поседе.

Припремање основног раствора плавог камена – у пластичној посуди раствори се 1кг плавог камена у 10л воде (њихове количине могу пропорционално да се увећају, зависно од потребе). Основни раствор плавог камена може неограничено да се чува у затвореном пластичном или стакленом балону. Основна суспензија кречног млека – у другој пластичној посуди, у 10л суспендује се (раствори) 0,4кг негашеног креча, или 1,2кг гашеног креча (пасте), или 1кг хидратизованог гашеног креча. И ова мешавина може претходно да се припреми и неограничено да се чува у затвореном пластичном балону. Унапред припремљени “основни раствори” плавог камена и кречног млека у великој мери олакашавају и убрзавају припрему бордовске чорбе за прскање. Обележавају се етикетама, добро се затворе и чувају ван домашаја деце. Када се укаже потреба за третирањем, 10л “основне суспензије” кречног млека сипа се у посуду са 80л воде и интезивно меша. Затим се мешавини додаје 10л “основног раствора” плавог камена (80 + 10 + 10 = 100) и добро промеша. Уколико има потребе за ја чом бордовском чорбом (нпр, 1,5 одсто) све количине плавог ка мена, негашеног, гашеног и хидратизованог гашеног креча повећају се за 50 одсто. Током третирања, прскалицу је неопходно повремено промућкати да се чорба не би таложила.

Да би се спречила појава пламењаче поврћа препоручује се покривање биљака сламом, уколико је време кишовито и магловито. Препарат на бази сумпора – кречни сумпор ефикасан је против свих гљивичних обољења, осим пламењаче. Може да се користи током целе године. Не делује на вирусе. Састав – сумпор и креч (калцијум-пиросулфит) с више од 30 одсто сумпора. За пролећно прскање користи се раствор од 25 одсто (2л кречног сумпора + 8л воде). За летње прскање користи се раствор од 0,5 одсто (0,5 децилитара + 10л воде). Има и инсектицидно дејство на лисне и штитасте ваши.

Кречни сумпор раствара се у води, али тврда вода није повољна за мешање. Идеално је употребити кишницу. Изнад 25 степени не користи се течни сумпор. Најбоље вре ме за пролећно прскање је фенофаза кретања пупољака.
Криолит је неорганско једињење натријума, флуора и алуминијума. Може да помогне у сузбијању гусеница и инсеката. Материјал је отрован за рибе.
Минерално уље је смеша угљоводоника. Препарат може да се користи као помоћ у заштити биљака од вашију, штитастих вашију, гриња и других инсеката меког тела. Минерално уље је контактни пестицид. Делује на површини инсекта гушећи га затварањем отвора кроз које дишу.
Инсектицидни сапуни су контактни инсектициди посебног састава, који се користе да се не би разложила површина заштитног воштаног омотача листа. Могу да сузбију гриње и инсекте меког тела (ваши) и инсекте с усним апаратом за сисање.
Креч и калцијумсулфат су једињења за контролу гриња, крушкине буве и неких инсеката с усним апаратом за сисање. Користе се и за фолијарну контролу болести. Да би се избегла фитотоксичност, не примењују се две до четири недеље после употребе минералног уља. Не користе се када је температура виша од 29 степени.
Феромони су хормони инсеката који делују као “хемијски сигнал” између јединки исте врсте. Неки су синтетизовани и углавном се употребљавају као атрактанти – привлаче инсекте и корисни су у праћењу њихове појаве. Користе се и због праћења бројности неких штеточина и за њихово сузбијање (нпр, купуса од купусне муве).

Добро јутро број 538 – Фебруар 2017.