Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Пита јајчаник, враћање у старо Врање

Пита јајчаник, враћање у старо Врање

612

Некада је ова пита била једно од главних јела врањанских домаћица. Могла се јести у свако доба, није је било тешко направити, а сви су је волели и радо јели. Данас је ретки праве и то, углавном у етно кућама, по рецепту осталом од мајки и бака. Ми вам доносимо рецепт и начин припреме овог старог јела.

Млаком водом замесити тесто од једног килограма брашна, мало соли, квасца и супене кашике уља. Тесто добро обрадити руком и оставити да одстоји пет минута. За то време треба припремити одговарајућу тепсију и 6 јаја, а у посебној посуди на шпорету отопити домаћу свињску маст за премазивање кора.

Када тесто одстоји од њега треба направити 12 малих кравајчића. Сваки кравајчић развући оклагијом у облику тањира, премазати машћу и спојити са сваким наредним. Тако на једном месту треба спојити 6 развучених кравајчића, а на преостала два по 3.

Овако спојене кравајчиће треба пустити да мало одстоје, а онда од оних шест развући велику кору, коју одмах треба ставити у подмазан плех с тим што њени крајеви морају да падају преко страница тепсије са спољашње стране. Овако припремљену кору потом треба добро премазати машћу и на њу одмах додати другу развучену кору, а када се премаже машћу на њу ставити и трећу. Ова последња кора се не премазује машћу него се прелије са три умућена јаја. Чим се то заврши од крајева најдуже коре направи се руб који се формира уз руб тепсије и онда се овако припремљена пита прелије са још три преостала умућена јаја и пече.

Г.Н.