Насловна ВЕСТИ2 Производи од луцерке – сено, силажа, сенажа

Производи од луцерке – сено, силажа, сенажа

268

Луцерка је веома квалитетна храна за стоку и могу бити разни производи од луцерке – без обзира да ли се користи као зелена крма, сено, силажа или сенажа, луцерка се по правилу коси, ако се не користи испашом. У току производне године обавља се 3-5 косидби.

Силирање луцерке – припрема сена од првог и последњег откоса зелене луцерке, због лоших временских услова, је врло отежано и проузрокује високе губитке у хранљивим материјама, нарочито у каротину. Због наведеног препоручује се силирање или сенажирање луцерке.

Висина реза кошења, нарочито првог откоса, треба да износи 7-10 цм. Та висина је пожељна да би се што боље развио коренов врат са већим бројем грана, односно пупољака за наредни откос, а све да би се крма што боље искористила. Луцерка се користи као свежа зелена крма током целе вегетације или као сено, силажа и сенажа. Ређе се користи испашом, јер код преживара може изазвати надимање, па и угинуће.

Најбољи квалитет ових производа од луцерке постиже се кошењем у почетку цветања. Изузетак је задњи јесењи откос који треба да буде кошен нешто касније (50-60 дана после претходног) да би корени биљке у зиму ушли са доста хранљивих резерви. Треба избегавати улазак у луцериште током кишног и влажног времена, јер јаче гажење доводи до проређења и скраћује дужину живота биљака. Принос зелене масе се креће 40-50 т/ха, сена 8-10 т/ха, а биолошки потенцијал новијег сортимента је дупло већи у повољним условима.

Луцерка је богата у протеинима, али не садржи потребан шећерни минимум за успешну ферментацију млечно киселог типа. Зато се за успешно силирање препоручује додавање неких угљенохидратних хранива као што су ситно млевена прекрупа зрна кукуруза 5-7%, суви резанац шећерне репе 8-10%, меласа 3-5%, дехидрирана сурутка 2-3% или додавање бактеријско-ензимских инокуланата (5-10 г/т зелене масе) што може бити јефтиније од додавања угљенохидратних хранива. При мањем садржају суве материје (25-30%) дужина одрезака биљака треба да буде 3-5 цм, а при већем садржају суве материје (30-35%) од 2-3 цм.

Уколико се од зелене луцерке припрема сенажа, садржај суве материје у провенутом материјалу треба да буде између 40 и 60%,а дужина одрезака 0,7-1,5 цм.

Пише: Саветодавац Марина Гачић, ПССС Шабац