Promocija zadrugarstva u Jagodini: Zadrugarstvo i ostanak mladih na selu

,,Zadrugarstvo kao moderan oblik preduzetništva i podsticaj mladih da ostanu na selu“ naziv je stručnog skupa koji je održan u Jagodini u organizaciji Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja i Zemljoradničke zadruge Zrno Pomoravlja 2021 iz Donjeg Račnika kod Jagodine.

-Došli smo na ideju da podstaknemo mlade ljude iz našeg kraja ali i cele Srbije da u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom, Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom za brigu o selu napravimo, za početak, edukativni skup o novim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji, osiguranju i rizicima u poljoprivredi i podsticaju mladih da se vrate na svoja ognjišta i nastave sa savremenom poljoprivrednom proizvodnjom – rekla je direktorka Zemljoradničke zadruge Zrno Pomoravlja 2021 Jelena Antić.

Cilj Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja je otvaranje novih zadruga kako bi organizovano nastupile na tržištu i povećale obim i kvalitet proizvodnje.

-Za poslednjih pet godina otvoreno je 7 novih učeničkih zadruga, a ukupno smo otvorili 52 zadruge na teritoriji Šumadije i Pomoravlja što je veliki korak u zadrugarstvu u Srbiji. Postoji i petnaestak starih zadruga tako da trenutno imamo skoro 70 zadruga. Svaka zadruga okuplja bar 40 ljudi. Efekat udruživanja se vidi naročito na teritoriji Šumadijskog okruga jer tamo voćari već udruženo rade – rekao je predsednik Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja Ljubiša Stevanović.

Za opstanak sela u Srbiji bitno je da se mladi ljudi bave poljoprivredom. Među zadrugama koje su se predstavile svoje proizvode  bila je i Zemljoradnička zadruga ,,Eco protect fruit“ iz Milutovca kod Kruševca.

– Nas nekoliko mladih poljoprivrednika smo se udružili a svi se poljoprivredom bavimo sa svojim porodicama. Želeli smo da ukrupnimo ponudu koja bi mogla da bude ponuđena kupcima. Bavimo se proizvodnjom voća a planiramo da to naše voće preradimo kao destilate a možda i kao neke konditorske proizvode kao što su kompoti, džemovi ili suve šljive – kazao je Nikola Milojević iz Zemljoradničke zadruge ,,Eco protect fruit“.

Sve više srednjih škola, pre svega onih koje školuju kadrove za neku proizvodnju, otvara učeničke zadruge. Osim Škole za decu oštećenog sluha i govora ,,11.maj“ iz Jagodine, zadrugu je osnovala i  Poljoprivredno- veterinarska škola u Rekovcu.

         -Mi u našoj zadruzi ,,Plodovi Levča“ spremamo pekmez, džemove, kompote, pravimo vino, rakiju, proizvodimo med a u planu je da sušimo voće i lekovito bilje. Cilj osnivanja zadruge je da zadržimo tradiciju ovog kraja i sačuvamo stare sorte voća Levča– kazao je učenik škole Stefan Đorđević.

         Profesori i stručnjaci sa poljoprivrednih fakulteta iz Zemuna i Bijeljine i instituta održali su stručna predavanja na temu zadrugarstva koja su okupila veliki broj zadrugara i poljoprovrednih proizvođača iz celog Pomoravskog okruga.

Jelena Lukić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18