Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Раде Стојиљковић, пионир у узгоју кои шарана

Раде Стојиљковић, пионир у узгоју кои шарана

401

Текст и фото: Биљана Ненковић

Раде Стојиљковић из Крагујевца пре две године почео је да узгаја кои шаране са доста опреза. Није имао искуства у гајењу риба, те је морао упоредо да учи. Данас каже да је углавном успео да упозна нарав и потребе кои шарана. Зато планира да производњу из малог базена у дворишту, у којем је почео, пресели у већи.

Стојиљковићев експериментални узгој егзотичних риба колоритног изгледа, за којима влада потражња углавном због украшавања баштенских базена и језера, почео је из знатижеље. Игром случаја имао је омањи бетонирани базен у дворишту, који је служио за украс и као допуна цвећу и зеленилу. Тај базен обложио је најлоном и пустио у њега прве примерке. Убрзо су се појавили и први млади, који су опстали.

Простор за пливање и дубина за зимовање

– Највећа потешкоћа је била у томе што нисам имао с ким да се посаветујем, јер у Шумадији ретки су они који се баве узгојем кои шарана – пожалио нам се Раде Стојиљковић.

Једину стручну помоћ Раде је могао да добије од рођеног брата Мише, који је по струци биолог. Каже да су за узгој најбитнији величина и одржавање базена. Стручњаци из те области наглашавају да је најидеалнија дубина језера око 1,5 метара. Међутим, у првој години је ризиковао с минималном дубином од 80 центиметара. Сада зна много више.

– На дно језера требало би поставити одвод помоћу којег се оно празни и чисти. Боља, и наравно, скупља опција су – филтери. Ако се користе пластичне фолије, требало би избегавати оштре ивице, како не би пуцале. Кои шарани захтевају много простора за пливање. Што веће језерце, то ће се боље осећати. Уочи насељавања језерца рибама, најбоље је неколико недеља пре тога посадити биљке. Струка каже да дубина воде не би смела бити мања од једног метра и све преко тога је чиста добит за рибе. Јер, преко зиме рибе су у периоду мировања – каже Раде.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us