Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Радови у воћњаку – октобар

Радови у воћњаку – октобар

1693

Октобар је месец када се воћњаци радују. Месец у коме стижу крушке, јабуке, дуње, мушмуле, стижу и ораси, све оно што зими волимо да једемо и чиме се, што би наше баке рекле, јача организам, ствара имунитет и штити од зимских прехлада.

  • У октобру месецу за бербу пристижу зимске сорте јабуке и крушке, дуње, мушмуле и ране сорте актинидије.
  • Беру се, отресају и сакупљају и ораси. Чувају се у мрежастим џаковима, које треба обесити у шупу, под трем или другу просторију под кровом, да се добро исуше.
  • Воћаре који сами производе саднице подсећамо на то да је сада време за стратификовање семена коштичавих воћака.
  • У матичним засадима малине почиње вађење изданака, а у купињацима следи „велико спремање“. Изрођене ластаре треба одрезати, изнети из засада и спалити или припремити за потпалу, ако се грејете на чврсто гориво. У засадима у којима је било штете од азијске воћне мушице, обавезно треба покупити све отпале, труле или сасушене плодове, суве листове и изнети из засада, а земљиште прекопати, чак и у реду, колико је то могуће, јер ова штеточина зиму проводи као лутка на заклоњеним местима.
  • Испод воћака треба покупити сво труло воће, са грана скинути мумифициране плодове који ће, ако остану, бити извор заразе у пролеће. Тако и лишће, и изнети из засада, склонити у контејнер или на удаљену гомилу на којој ће се запалити.
  • Када се воћњак раскрчи и очисти, на ред долази ђубрење органским ђубривом – стајњаком или компостом, а здраво лишће се изграби у међуред, да би се заорало. Органска ђубрива треба у што краћем року заорати. У исто време могу да се растуре и ПК ђубрива и заору. Азот није потребан, он се чува за пролеће.
  • После бербе припремите место за садњу нових воћака.