Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Ракија и од бундеве

Ракија и од бундеве

22128

Идући од сајма до сајма, од фестивала до фестивала, много тога смо видели и пробали. Ипак, ракију од бундеве до сада нисмо. И није то чудо над чудима, нити је нешто што није могло да се направи, само се до Силвестера Русковског из Куцуре ретко ко тога сетио. Он бундеве гаји на свом имању, семенке одваја, замрзава и продаје, а месо бундеве претвара у ракију.

Текст и фото: Зорица Драгојевић

На први гутљај чини се да је блага, да се може доста попити, али на крају чашице схватите да је једна довољна, да је то права мера. То су наши утисци, а од домаћина смо чули причу о путу од бундеве до ракије:

– Бундеву производимо на нашем имању и од њеног меса печемо ракију. Поступак је углавном исти као и код воћа. Бундева се исече на коцке, самеље и од тог џема се пече ракија. У џем се дода мало воде, јер је бундева сува, као и три посто шећера, да би се покренуло врење. Када почне врење, мора се пазити на температуру у просторији током ферментације, јер бундева доспева у хладно време, а ферментише на 25 степени.

Због тога комина треба да буде у топлим просторијама. Ако температура није добра, деси се да не буде ништа од ракије. Силвестер месец дана брине највише о температури, јер је то потребно време да се заврши врење.

– Од бундеве не можете добити пуно ракије – каже он – неких седам литара на двеста килограма комине. Ради се класичан препек као и код сваке друге ракије. Прво се испече мека ракија, одвоји се патока и срце, затим се ради препек. Када је испечена, има 45 процената алкохола и одлежава у стакленим посудама.

Русковски произведу 400 до 500 литара ракије од бундеве годишње. Осим ове ракије, Силвестер пече и крушку, дуњу, јагоду, лозу и ракију од дуда.

– Дудова у Куцури још има доста, па може од њих и да се пече ракија. Нема разлике, ракија од дуда се пече исто као и остале ракије, само је мало јача. Она има 48 до 50 степени, али то не спречава људе да је купују и пију, напротив.

И домаћима и странцима, по речима Русковског, пријају дуд и бундева, једино што бундева не може званично да се такмичи јер није воћна ракија. Ипак је проглашена хитом на Сајму лудаје у Кикинди, с поносом истиче наш саговорник.